Hlavní obsah

Černí šerifové se zodpovídají z fingované loupeže

Právo, Aleš Honus
FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM

Z fingovaného únosu dodávkového automobilu společnosti Securitas ČR, který loni ve Frenštátě pod Radhoštěm převážel 27 miliónů korun vybraných z bankomatů, se od pondělka u ostravského krajského soudu zodpovídají dva bývalí zaměstnanci této firmy - Pavel Doša a Tomáš Hrbáč. Rozsudek nad nimi má být vynesen v úterý.

Článek

Automobil s vykradeným úložným prostorem se našel loni 16. září v lese za městem, asi kilometr od místa údajného přepadení. Řidič, šestatřicetiletý Pavel Doša z Ostravy-Poruby, byl připoután ke stromu opodál. Policistům tvrdil, že ho neznámý ozbrojený muž donutil odjet z parkoviště před obchodním domem, kde druhý člen posádky vybíral bankomat, a na odlehlém místě ho oloupil a přivázal ke stromu.

Po několika měsících ale kriminalisté zjistili, že k žádnému přepadení a únosu nedošlo. Doša podle nich s dodávkou odjel z parkoviště sám a v lese ho čekal o čtyři roky mladší Tomáš Hrbáč, který pracoval ve stejné firmě a v inkriminovanou dobu měl volno.

"Když jsem viděl, kolik tam bylo peněz, třásly se mi ruce tak, že jsem nebyl schopný otevřít kufr," vypověděl Hrbáč u soudu. Právě on podle obžaloby nastříkal spoutanému Došovi do očí slzný plyn, aby všechno vypadalo jako přepadení. "On navíc chtěl, ať ho střelím pistolí do nohy, ale to jsem odmítl," vypověděl Hrbáč, jenž peníze uschoval ve své garáži v Klimkovicích na Novojičínsku.

Většinu peněz policie našla

Větší část lupu se podařilo zajistit. Během výslechu Hrbáč tvrdil, že k účasti na zločinu ho přemluvil Doša. "Pořád mne ujišťoval, že se nemusím ničeho bát. Prý ty peníze na jeden až dva roku schováme a vytáhneme je, až se to přestane vyšetřovat. Tvrdil, že kdyby se na to přišlo, vezme všechno na sebe a až si odsedí trest, rozdělíme se napůl," tvrdil Hrbáč.

Doša to ale popírá a naopak tvrdí, že zločin vymyslel Hrbáč. Doša byl přitom podle kriminalistů již od počátku veden jako hlavní podezřelý. Začal si žít nad poměry, příbuzným řekl, že vyhrál ve sportce. "Začal rychle utrácet strašně vysoké částky. Říkal jsem mu, že ho určitě sledují, ale nedal si říct," potvrdil Hrbáč u soudu.

Doša u soudu odmítl vypovídat a skrýval si tvář před novináři. Jeho advokát to vysvětlil tím, že nechce ubližovat své rodině. "Má nezletilou dceru, na kterou celá věc už teď působí nepříjemně," vysvětlil obhájce. Oba muži jsou dosud ve vazbě a nyní se má rozhodnout, za jak dlouho by se mohli vrátit na svobodu. Vzhledem k výši způsobené škody jim hrozí od pěti do dvanácti let vězení.

Reklama

Související články

Lupiči přepadli auto plné peněz

Auto bezpečnostní agentury Securitas ČR plné peněz přepadli a unesli ve čtvrtek kolem osmé hodiny ráno dosud neznámí ozbrojení lupiči ve Frenštátě...

Výběr článků

Načítám