Hlavní obsah

Výbuchy náloží prověří český záchranný systém

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Scénář protiteroristického cvičení v Praze a ve středních Čechách nazvaný Podzim 2005 představilo Ministerstvo vnitra (MV) ČR v pondělí v Praze: Ve stanici metra Náměstí Republiky vybuchuje nálož. Další tikají na autobusovém nádraží Holešovice a v železniční stanici Kralupy nad Vltavou. Umírají desítky lidí, stovky jsou zraněny.

Článek

Akce proběhne v noci na pátek 23. září, MV náklady na ni vyčíslilo na dva milióny korun. "Téma jsme vybrali na základě světových událostí," sdělil novinářům ministr vnitra František Bublan. "Chceme vyzkoušet, zda to, co máme na papíru, funguje i v praxi," pokračoval v narážce na krizové plány sestavené v minulosti.

Do Podzimu 2005 se zapojí celkem 1500 osob a téměř 220 vozidel. Na dvě místa v Praze (Náměstí Republiky, autobusové a vlakové nádraží Holešovice) a do železniční stanice Kralupy nad Vltavou se sjedou stovky policistů, hasičů a pracovníků záchranné služby.

Budou se společně snažit zvládnout situaci po výbuchu dvou náloží, jedné umístěné v metru, druhé v kupé železničního vagónu. Třetí nastraženou v autobuse na nádraží Holešovice se podaří policistům včas zneškodnit. Dopadnou dokonce i pachatele, cizího státního příslušníka s kriminální minulostí, jenž dorazí do Prahy z Německa.

Zapojí se i pracovníci metra

Do cvičení se vedle policistů, záchranářů a hasičů zapojí například i pracovníci metra. Ti budou muset pružně řešit výpadek elektřiny po výbuchu. Ve stanici metra Náměstí Republiky bude totiž nutné urychleně evakuovat 29 těžce a 144 lehce zraněných, v neposlední řadě vynést i 14 mrtvých.

"Zprovoznění elektřiny je absolutně nezbytné. Dokážete si představit, že by museli záchranáři vynést na povrch více než 200 osob?" konstatoval Miroslav Štěpán z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Oběti teroristického útoku budou představovat studenti. Policie z důvodů snadnější průjezdnosti uzavře oblast kolem Obecního domu. Do řešení situace v Kralupech nad Vltavou se zapojí i hejtmanství Středočeského kraje. Právě odsud ale zazněly vůči akci námitky.

Hejtman: chybí vojáci a nemocnice

Hejtman Petr Bendl (ODS) konstatoval, že mu chybí zapojení vojáků. Podle něj by "nějaké překvapení do řad armády stálo za to". Právě tato složka, jak tvrdí, v minulosti "dvakrát dobře nezafungovala". Chybí mu rovněž větší účast bezpečnostní rady kraje a nelíbí se mu vynechání nemocnic.

"Nezjistíme, co jsme schopní zvládnout a kde naše kapacity končí," uzavřel s tím, že jinak akci vítá. Pro potřeby občanů bude zřízena informační telefonní linka 974 819 826, která bude v provozu od 22 hodiny ve čtvrtek 22. září do pátku 23. září do 6 hodin. O konání Podzimu 2005 se obyvatelé a lidé pracující v lokalitách vybraných pro cvičení dozví rovněž z letáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám