Hlavní obsah

Krejčíř měl falešné jméno Tomiga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie rozšířila mezinárodní zatykač vydaný na Radovana Krejčíře o jméno Tomiga. "Uprchlý podnikatel se totiž pod tímto jménem pohyboval po světě," řekl dočasně pověřený policejní prezident Vladislav Husák. Podle něj Krejčíř využíval falešný pas vystavený na toto příjmení. Celé jméno odmítl sdělit.

Článek

Krejčíř je v Česku obviněn z rozsáhlé majetkové trestné činnosti a přípravy vraždy celníka. Krejčíř, který má od poloviny 90. let seychelské občanství, je stíhán jako uprchlý. Policii zmizel před třemi měsíci při domovní prohlídce své luxusní černošické vily. [celá zpráva

Na Seychelách je i jeho manželka Kateřina, která čelí obvinění z praní špinavých peněz. Husák uvedl, že ještě v pondělí bude hovořit se dvěma policisty, kteří na Seychelských ostrovech, kam podnikatel utekl, jednali s tamní policii. "Jednání lze považovat ze úspěšná," prohlásil.

Podobný názor zastává také ministr vnitra František Bublan: "Podle předběžných informací, které mám, proběhla jednání podle předpokladů a dopadla úspěšně."

Kosinová: stálo to 1843 dolarů a 59 tisíc korun

Akci vychválila i policejní mluvčí Blanka Kosinová, která sdělila, že policisté byli přijati a představeni vrcholnému managementu seychelské policie. 

Místní policejní ředitel prý vyjádřil podporu české policii a ujistil je o "prohloubení vzájemné spolupráce ve věci Radovana Krejčíře". Policisté byli seznámeni s metodami a postupy využívanými seychelskými orgány v obdobných kauzách. Celá akce podle Kopsinové stála 1843 amerických dolarů a 59 562 korun.

Právníci: nemají tam žádné pravomoci

Někteří právníci ale cestu policistů na Seychely kritizují, protože podle nich tam nemají žádné pravomoci. Policie podle Husáka možná bude jednat o možnosti vyslechnout podnikatele "na dálku", například pomocí videotelefonu.

Bublan tuto variantu nepovažuje za pravděpodobnou: "Nepočítám, že bychom s panem Krejčířem jednali na dálku." Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna tento postup je možný, ale praktikuje se v případech svědků, a ne u pachatelů na území jiného státu.

"V tomto případě je naše prvotní snaha dostat ho před český soud, pokud toto ztroskotá, pokusíme se předat trestní stíhání na území příslušného státu," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám