Hlavní obsah

Policie zkoumá prověrku českého velvyslance při NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protikorupční policie údajně prověřuje okolnosti činnosti českého velvyslance při NATO Štefana Füleho. Zjišťuje, jestli Füle v minulosti neporušil zákon na ochranu utajovaných skutečností a nepokusil se zastínit okolnosti dvou dopravních nehod v Litvě, kde v minulosti působil jako velvyslanec. Informoval o tom v pátek Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Článek

Rozhlas již dříve informoval, že civilní rozvědka upozornila vládu na 12 diplomatů a některých politiků, u kterých prověrka neproběhla standardním způsobem.

"My prověřujeme nakládání s utajovanými skutečnostmi na zastupitelském úřadu v Litvě, a sice v době, kdy byl tento muž (Štefan Füle) velvyslancem. Kromě toho prověřujeme ještě dvě dopravní nehody pracovníků tohoto zastupitelského úřadu," řekla Radiožurnálu mluvčí protikorupční policie Jana Moravcová.

Policejní prezídium se k případu nijak nevyjádřilo. Informace o Füleho možných pochybeních dostal Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) na přelomu roků 2002 a 2003. Úřad tehdy vedl Tomáš Kadlec. NBÚ informace prověřil a na nic nezákonného nenarazil. Na kontrarozvědku, která mohla informace pečlivě prověřit, se už NBÚ zpět neobrátil.

Velvyslanec Füle rozhlasu řekl, že o policejním šetření nemá žádné informace. Není si prý vědom jakéhokoli pochybení.

Podezřelých prověrek je osmnáct

Füle je velvyslancem při NATO od poloviny letošního července, nahradil Karla Kovandu. Ambasádu ve Vilniusu řídil více než dva roky, v červnu 2001 se pak stal náměstkem ministra obrany Jaroslava Tvrdíka a v březnu 2003 nastoupil do funkce velvyslance ČR ve Velké Británii, kde působil do svého odchodu na post v NATO.

Média již dříve s odvoláním na zprávu tajných služeb adresovanou premiérovi v roce 2001 uvedla, že mezi lidmi s nestandardní prověrkou mají být mimo jiné bývalý premiér Josef Tošovský, bývalý eurokomisař Pavel Telička či bývalý šéf NBÚ Tomáš Kadlec.

Ze zprávy údajně vyplývá, že prověrky 18 lidí prověřovala civilní rozvědka (ÚZSI), která na to ale nemá ze zákona dostačující kompetence.

Reklama

Výběr článků

Načítám