Hlavní obsah

Krejčířovi na Seychelách zmizeli beze stopy

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České policejní misi na Seychelách hrozí blamáž. Místní policii a Interpolu zřejmě manželé Krejčířovi zmizeli beze stopy. Ví se jen o dvou labradorech, které na údajné přání syna Krejčířových Denise přivezl už 30. srpna letecky údajný správce Krejčířova majetku Petr Hrubý.

Článek

Oba psi jsou nyní umístění v karanténě ve městě Roele Caiman, místo pobytu jejich pánů je však neznámé.

"Stopu po Krejčířových nemáme. Seychelská policie a místní Interpol nás neinformovali, že by věděli, kde Krejčířovi jsou," řekl ve čtvrtek Právu šéf republikového úřadu služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezídia Petr Želásko. Jednání policejní mise se však podle něj přesto vyvíjejí zdařile. "Jednání jsou velmi úspěšná. Seychelská strana velmi pozorně hodnotí všechny informace, které vyslaní policisté předložili. Postoj seychelské strany je naviklán, takže dává naději na vydání Krejčíře. Jednání jsou mnohem konstruktivnější, než byla na počátku," poznamenal Želásko.

Krejčířovi zmizeli údajně už v minulou sobotu po zveřejnění zprávy v českých médiích, že je Interpol našel, z hotelu Wart Hotel and Marina v Roele Caiman. Takže v úterý z Prahy vyslaný policista a policistka dodnes žádného z Krejčířů fyzicky neviděli. Přitom let Hrubého se psy byl pro policii důležitou stopou i proto, že není známo, jestli Hrubý využil zpáteční letenku do Prahy.

Podle informací České televize je ale celá rodina stále na Seychelách, údajně si tam pronajala dům v ústraní.

To vše podle právních expertů vyvolává otázku, jaký mohla mít policejní mise smysl, když vyslaní policisté neměli oprávnění jednat o zatčení a vydání Krejčíře.

"Toto oprávnění ze zákona má ministerstvo spravedlnosti. Se seychelskými úřady jsme jednali od začátku července. Nyní s neklidem vyčkáváme na zprávu policie o výsledku jednání. Pak se k případu blíže vyjádříme," řekl ve čtvrtek Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Šetřen už v 29 případech

S ohledem na probíhající důvěrná jednání se Seychelskou republikou Dimun odmítl sdělit, jaký je současný stav vyjednávání a odpovědět, proč ministerstvo šlo do vyjednávání se Seychelami tak brzy. Podle informací Práva šel ministr spravedlnosti Pavel Němec najisto zřejmě proto, že si Krejčířovi zajistili seychelské občanství s adresou v Roele Caiman již k datu 6. 12. 1996.

Právě v roce 1996 zavedla podle Víta Klímy, pražského realitního makléře obchodujícího s nemovitostmi po celém světě, seychelská vláda takzvaný Economic Citizenship Program. Ten opravňuje cizince po složení 25 000 USD k získání seychelského pasu.

Útěk Krejčíře se zřejmě nemusel konat, kdyby v minulosti někteří kriminalisté, někteří prokurátoři (pak státní zástupci) a někteří soudci řádně konali. Krejčíř byl policí šetřen od roku 1992 a do jeho letošního útěku šlo celkem o 29 kauz.

Vždy pro delikty typu podezření ze zneužívání informací v obchodním styku, nedovolené podnikání, daňové úniky, podvody a podobně. Až letos k tomu přibylo i obvinění z přípravy vraždy celníka.

Jedenáctkrát obviněn

Z uvedených 29 případů byl Krejčíř jedenáctkrát obviněn a v pěti případech policie podala žalobcům návrhy na podání obžaloby. Z toho tři návrhy byly podány na severní Moravě a dva v Praze. Do konce letošního roku by měly na soud dorazit dvě obžaloby z pražského vrchního státního zastupitelství. Jedna v kauze úvěrového podvodu za asi 160 miliónů v souvislosti s vytunelováním společnosti Technology Leasing.

"Obžalobu v kauze daňových podvodů za 500 miliónů korun při obchodech společnosti M5 s ropnými produkty chci podat soudu ještě letos," řekl Právu žalobce vrchního zastupitelství Vladimír Trýzna, který vyšetřování začal dozorovat před třemi lety.

Podle právních expertů dodnes není odstraněna vada při vyšetřování osob typu Krejčíře. "Vyšetřování 29 kauz Krejčíře probíhala odděleně na různých policejních úrovních a různých místech. Něco v Ostravě, něco v Praze, něco jinde. Vyšetřování veškeré trestné činnosti prostě nebylo a není koncentrováno na konkrétní místo a konkrétní policejní složku. To nahrává pachatelům Krejčířova typu a jejich advokátům," řekl o vadách vyšetřování expert.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám