Hlavní obsah

Kavan nepřišel k soudu, má zaplatit třicet tisíc

Právo, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 1 ve čtvrtek uložil poslanci za ČSSD Janu Kavanovi pokutu ve výši 30 000 korun. Bývalý ministr zahraničí a předseda Valného shromáždění OSN Kavan se totiž bez omluvy nedostavil k výslechu v kauze svého falešného asistenta Lukáše Kohouta. Kavan v případu figuruje jako poškozený.

Článek

"Předvolání Kavan převzal 7. července a měl dost času, aby si své záležitosti zařídil nebo se soudu omluvil," řekla předsedkyně senátu Dana Šindelářová. K soudu nepřišel ani Kavanův právní zástupce Oldřich Choděra.

"Pan Kavan je podle mých informací ve Spojených státech. Co se týče Lukáše Kohouta, pan Kavan jej viděl jednou v životě asi na vzdálenost pěti metrů. Neznám jej ani já, proto jsem nepředpokládal, že by moje osobní přítomnost u soudu mohla přinést nějaký užitek," řekl Právu Choděra.

Kohout se za Kavanova asistenta podle státního zástupce vydával před řadou lidí a tuto funkci uváděl i při objednávání letenek do celého světa, které prý odebíral, ale neplatil.

Kohout se rád hádá

Ve čtvrtek soud vyslýchal poškozené. S výjimkou Kavana všichni přišli. Kohout se s nimi přel. "Tehdy jsem byl na Slovensku. Na schůzce s mluvčím slovenského prezidenta," řekl Kohout do očí muži, kterého podle obžaloby připravil o téměř dvacet tisíc korun a tři sta dolarů.

Poškozený dal Kohoutovi peníze na obstarání letenky do Thajska, tu však nikdy neviděl. Dolary mu prý Kohout ukradl doma přímo z peněženky, když u něj jednou nocoval. Svědek uvedl, že Kohoutův telefonní záznamník odkazoval na mailovou adresu, kde Kohout vystupoval jako tiskový mluvčí OSN.

Reklama

Související témata:

Související články

Falešný asistent politiků stanul před soudem

V úterý začal u Obvodního soudu pro Prahu 1 dlouho očekávaný proces s Lukášem Kohoutem - mladíkem, který dokázal rafinovaně předstírat, že se zná s politiky...

Výběr článků

Načítám