Hlavní obsah

Z pekárny zmizely slané tyčinky za 14 miliónů

– BRUNTÁL
Právo, Aleš Honus

Zhruba 280 tun slaných sýrových tyčinek za bezmála 14 miliónů korun podle policie zpronevěřila vedoucí bruntálské pekárny, která patří firmě Opal Havlík. Žena měla v letech 2000 až 2004 zkreslovat před majitelem účetnictví a tajit skutečný objem výroby. Část produkce pak údajně prodávala po celé severní Moravě a peníze si nechávala.

Článek

Nyní je žena stíhána pro trestný čin zpronevěry. Ve firmě na všechno přišli až po letech. Ženu koncem minulého roku propustili a oznámili to policii. Nyní byla po mnoha měsících vyšetřování zatčena a ve vazební cele čeká, zda soud vyhoví návrhu státního zástupce na vzetí do vazby. Majitel firmy Michal Havlík řekl Právu, že dlouholeté zaměstnankyni, která ve firmě pracovala téměř patnáct let, bezmezně věřil.

"Zdědil jsem ji s celou firmou po otci v roce 2000. Nebyl důvod jí nevěřit, měla moji absolutní důvěru. Bohužel jsem se v ní hluboce zklamal a je smutné, že to došlo do takových rozměrů," uvedl. Teprve postupem let začal podle svých slov přicházet na některé nesrovnalosti v účetnictví.

Mizení zboží bylo skvěle utajené

"Sami pořádně nevíme, jakým způsobem se jí dařilo tak dlouho vše tajit, ale podstata je taková, že prodávala tyčinky, o kterých jsem nevěděl, že byly vyrobeny. Nevím, co všechno už policie zjistila, ale mohu vám říct, že když jsem tu pracovnici propustil, vyrábím ze stejných surovin podstatně více tyčinek," řekl Havlík.

Mluvčí policie Dagmar Bednarčíková řekla, že spolu s 51letou ženou je stíhán také o deset let mladší muž, který pro firmu pracuje jako autodopravce. Ten byl ale hned po výslechu propuštěn na svobodu. "Jeho prostřednictvím měla tyčinky odprodávat různým odběratelům za ceny nižší než byly ceny stanovené majitelem společnosti. Muž přebíral peníze v hotovosti a předával je obviněné ženě, která si je měla ponechat pro vlastní potřebu," informovala policejní mluvčí.

Obviněná žena je nyní spolumajitelkou malé pekárny v Třemešné na Bruntálsku, kterou otevřela letos na jaře. Její noví společníci ale nevěří, že by se dopustila něčeho špatného. "Prostě nevěřím, že něco takového udělala," řekl Právu jednatel firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám