Hlavní obsah

Svědek: za falešnou výpověď mi policie nabízela svobodu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Před dvěma lety navštívili dva detektivové ve věznici v Ostrově nad Ohří Martina Pekaje. Nabídli mu prý obchod. Když bude jako utajený svědek svědčit podle jejich přání v jednom z případů, na kterém pracují, může si okamžitě sbalit věci a jít domů.

Článek

Muž, který v té době seděl ve vazbě pro podezření z krádeže, spolupráci odmítl. V úterý o tom hovořil jako svědek před Krajským soudem v Plzni v případu vyloupeného chebského zlatnictví. Jeho výpověď se tak zařadila mezi podezřelé okolnosti, které vyšetřování celé kauzy provázejí.

Některé skutečnosti totiž nasvědčují tomu, že vyšetřující detektivové z útvaru pro boj s organizovaným zločinem zřejmě zneužili utajené svědky pro to, aby dostali za mříže lidi, které z loupeže podezřívali, ale neměli proti nim přímé důkazy.

"Řekli mi, že pracují na organizovaném zločinu. Ptali se mne, co vím o vyloupeném zlatnictví v Chebu. Nabídli mi, když budu svědčit podle jejich verze jako utajený svědek, můžu si jít hned pro věci a odejít domů. Říkali, že mají střípky a já že bych mohl být tím lepidlem," řekl před soudem Pekaj. Když se nedohodli, policisté odešli s tím, že mu dají nějaký čas na rozmyšlenou. "Pak už mě nikdo nekontaktoval," dodal Pekaj.

Svědci mají pochybnou minulost

Původně policisté případ loupeže ve zlatnictví odložili. Po třech letech kauza, do níž se vložili detektivové ze specializovaného útvaru, znovu ožila a výsledkem bylo obvinění a zatčení trojice podezřelých Petra Oupického, Jiřího Planety a Bulhara Iliya Georgie Atanasovova. Důležité byly výpovědi dvou utajených svědků, vystupujících pod smyšlenými jmény Milan Zámečník a Jindřich Cipra. Právu se podařilo zjistit, že oba jsou ve skutečnosti zločinci s trestní minulostí.

Cipra řekl, že se o loupeži dozvěděl od Bulhara, který je údajně vysoce postavený člen bulharské mafie a mimo jiného obchoduje s drogami "Chtěl po mě, jestli nevím o někom, kdo by koupil zlato. Když jsem se ho ptal, odkud pochází, řekl mi, že z loupeže a později mi řekl, kdo tu loupež spáchal," tvrdil včera Cipra.

Proč vypovídá jako utajený svědek vysvětlil tím, že má strach o život. "Jsou nebezpeční. Nechci skončit jako Josef Hauer, který pro podsvětí prodával kradené věci a pak byl zastřelen," prohlásil. Potvrdil i část výpovědi obžalovaného Petra Oupického, s nímž se po loupeži setkal během eskorty z věznice v Bělušicíh do Plzně. "Přiznal se mi, že svědčí pod jménem Cipra a za jakých okolností k tomu byl přinucený. Tvrdil, že mu policisté chtěli přišít nějakou vraždu a tak raději souhlasil se spoluprací," řekl Oupický.

Podle Cipry ale při setkání vedli jiný rozhovor. "Oupický mi vyhrožoval, abych výpověď stáhl, nebo že skončím. Stačí prý, když to hodím na policajty," uvedl Cipra. Ve stejném duchu jako Oupický vypověděl i Jiří Planeta. "Policisté mi nabídli spolupráci s tím, že když budu mluvit, tak ze mne udělají svědka. Později mi řekli, že to už nepůjde, ale mohou zařídit jen pětiletý trest," vypověděl Planeta.

Hlídá svědka bulharská mafie?

Druhý z utajovaných svědků Milan Zámečník se k soudu nedostavil. "Mám k dispozici úřední záznam od policie, podle kterého svědka dnes v den plánovaného výslechu kontaktovali lidé z bulharské komunity s tím, že si ho vytipovali jako možného svědka a hlídají ho, zda k soudu dorazí. Proto bude svědek slyšen v termínu, který žádné ze stran nesdělím, protože ze soudní síně zřejmě unikají informace," uvedl předseda senátu Jan Špeta.

Zámečník, který se nyní bál k soudu přijít, už ale jednou u soudu vypovídal. Bylo to loni v létě, kdy Krajský soud začal poprvé kauzu projednávat. Tehdy vypověděl, jak mu všichni tři obžalovaní u stolu v restauraci popisovali průběh loupeže ve zlatnictví. Senát ho ale tehdy při zprošťujícím rozsudku označil za nevěrohodného a vyslovil vážné pochybnosti o tom, zda se jím popisované události vůbec staly.

Za stejně nevěrohodného označil i svědka Cipra, který tehdy před soudem odepřel výpověď i jako utajený svědek. Vrchní soud ale zprošťující verdikt zrušil a přikázal věc jinému senátu. V průběhu úterního hlavního líčení vyšlo mimo jiné najevo, že policisté provedli poznávací řízení z fotografií bez přítomnosti soudce a dále pozměnili text protokolu u výpovědi jedné ze svědkyň bez vědomí obhájců.

Kriminalista připustil chyby, prý nebyly úmyslné

Zmiňované chyby připustil před soudem major Petr Plaňanský z útvaru pro boj s organizovaným zločinem, který případ vyšetřoval. "Rekognice s fotografiemi proběhla v období, kdy právě začala platit novela trestního zákona, podle které je přítomnost soudce na takovém úkonu nutná. My jsme bohužel jeli ještě po staru," vysvětlil pochybení detektiv.

Pozměněný text v protokolaci vysvětlil tím, že došlo k technické chybě na počítači a jméno, které tam bylo vsunuté, se už nedostalo do kopií protokolů pro obhájce. Zároveň se Plaňanský ohradil proti jakékoliv manipulaci se svědky.

"Žádné výhody jsme nikomu neslibovali. Pro nás byli věrohodní. Jejich informace korespondovaly s tím, co jsme měli už objektivně zjištěno," prohlásil policista s tím, že jméno Pekaj si vybavuje, ale už si nevzpomíná na nic konkrétnějšího. Proces bude ve středu pokračovat dalším dokazováním. Pak bude líčení odročeno, aby si soud prověřil některé skutečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám