Hlavní obsah

Za vraždu podnikatele Brunclíka padaly tresty přes 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za únos a vraždu podnikatele Stanislava Brunclíka půjde pětadvacetiletý Milan Vejšický definitivně na 23 let do vězení. Jeho komplic Martin Rybka si v žaláři odpyká 21 let. Odvolací senát pražského vrchního soudu v úterý potvrdil verdikty vynesené letos v květnu královéhradeckým krajským soudem. Odsouzení se ke svým činům doznali.

Článek

Odvolací soud odmítl argumenty obhajoby, že mladíci nechtěli třiatřicetiletého vysokomýtského podnikatele zavraždit, ale jen unést a spoutat a z jeho otce pak vylákat několikamiliónový finanční obnos. Senát přitom poukázal na předem vykopaný hrob a na fakt, že se pachatelé nemaskovali, i když věděli, že jejich oběť jednoho z nich zná.

Únos muži zosnovali koncem loňského léta a po rodině požadovali pět miliónů korun výkupného. Následující den otec uneseného polovinu částky vyhodil z jedoucího vlaku na určeném místě. Teprve pak, když se únosci neozvali, vše ohlásil policii. Vejšický i Rybka před soudem tvrdili, že potřebovali nutně peníze, protože si chtěli koupit byty.

Únos třiatřicetiletého Brunclíka, který se s Vejšickým dobře znal, chystali dva až tři měsíce. "Sledovali jsme ho několikrát v týdnu a během té doby jsme i vytipovali místo únosu," uvedl Rybka. Ten tvrdil, že do akce šel s Vejšickým za podmínky, že při ní nikdo nezemře. Jenže zároveň přiznal, že už v době, kdy Brunclíka sledovali, také v lese vykopali hrob.

"Tam jsme ale chtěli jen zahrabat věci, které by nešly spálit. Ale byla to taky pojistka pro případ, že Brunclík dostane při únosu třeba šok nebo zemře na infarkt," uvedl Vejšický.

Peníze vzali, ale unesený byl už mrtvý

Únos začal 23. září tím, že Vejšický si stopnul Brunclíkovo auto. Za jízdy mu oznámil, že je to přepadení a pohrozil mu pistolí. Donutil jej odjet na místo, kde čekal Rybka, Brunclíka spoutali a v kufru Vejšického škodovky jej převezli do stodoly objektu v Přívrati poblíž České Třebové, kde bydlel Rybka.

Vejšický Brunclíkovi píchl dvě injekce etylalkoholu. "Chtěli jsme, aby usnul," řekl Vejšický. Brunclíka pak přenesli do zavazadlového prostoru Rybkovy škodovky a víko kufru zatížili cihlami.

Odpoledne začali vyjednávat o výkupném s Brunclíkem starším, ale nedařilo se to, jak si naplánovali. Odešli tedy na noční směnu a zřejmě během této noci oběť zemřela udušením. "Byl to brutální a trýznivý způsob usmrcení," řekla krajská státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie je prý na stopě únosců podnikatele

Policie je na horké stopě únosců podnikatele Stanislava Brunclíka. Uvedl to v neděli pro Právo šéf východočeského vyšetřovacího týmu pplk. Jan Švejdar....

Výběr článků

Načítám