Hlavní obsah

Týraná žena dostala šest let za zabití manžela

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Dlouholeté týrání, které musela snášet Helena Foltová (57) na lesní samotě nedaleko Těrlicka na Karvinsku, skončilo zabitím muže alkoholika. Za bodnutí nožem, které muž loni 9. srpna nepřežil, si invalidní důchodkyně musí podle úterního nepravomocného verdiktu ostravského krajského soudu odsedět šest let ve věznici s dozorem.

Článek

Bezdětné manželství s horníkem, který se přistěhoval do domku Foltové, bylo plné konfliktů, hádek a fyzického napadání. Muž zejména v posledních letech trávil celé dny v hospodě a vracel se až večer. Právě v té době docházelo ke konfliktům. "Například napadal psy, které měla obžalovaná velmi ráda. Kopal do nich a takovým způsobem ji psychicky týral," řekla soudkyně.

Zároveň své manželce zakazoval stýkat se s ostatními lidmi. "Nebyl rád, když za ní někdo chodil a snažil se jí držet osamocenou. Bránil jí dokonce stýkat se s vlastní rodinou. K jejím sourozencům se choval tak vulgárně, že odmítali za svojí sestrou chodit a říkali, že to nemají zapotřebí," popsala soudkyně.

Trestní oznámení nikdy nepodala

Psychické týrání často přecházelo i ve fyzické napadání. Žena dokonce v zoufalství několikrát volala policisty, nikdy ale neměla odvahu podat trestní oznámení. Odstěhovat se od svého muže se nikdy neodhodlala.

"Žili v domku zděděném po jejích rodičích. Ona nedokázala odejít, protože k domu měla silnou citovou vazbu a nemohla snést představu, že by manžel dům prodal. Raději se podrobila a trpěla jeho chování," dodala soudkyně.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože obžalovaná i státní zástupkyně si nechali lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám