Hlavní obsah

Policisté na Seychelách: co vlastně budou dělat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvojice českých policistů, kteří mají brzy odcestovat na Seychelské ostrovy kvůli uprchlému Radovanu Krejčířovi, vládne dohromady čtyřmi světovými jazyky. Jeden z nich je kriminalista, druhý odborník na mezinárodní policejní spolupráci. Stále ale není jasné, co budou na ostrovech vlastně dělat a zda to k něčemu bude.

Článek

"Z taktických důvodů se nebudeme vyjadřovat k tomu, co tam budou dělat," řekl v úterý mluvčí policejního prezídia Zdeněk Zelenka. Prezídium podle něj nezveřejní ani datum odletu policistů, ani jak dlouho na Seychelách budou.

Ministr vnitra František Bublan v neděli řekl, že policisté odjedou začátkem tohoto týdne. Podle něj budou se seychelskými úřady jednat o možnostech Krejčířova vydání do České republiky. To však ale podle některých expertů není možné.

"Pojedou tam na výlet, maximálně si popovídají s místními policisty, ale smysl to nemá žádný," řekl právník, který si nepřál být jmenován. Policista totiž na území cizího státu nemůže provádět žádné úkony, nemůže ani komunikovat s justičními orgány, tedy se žalobci či soudci.

To mohou pouze české justiční orgány, ale pouze oficiální formou mezinárodní právní pomoci, kterou ve stadiu vyšetřování zprostředkovává Nejvyšší státní zastupitelství. Přítomnost Krejčíře i s rodinou potvrdila v pátek české policii seychelská pobočka Interpolu. Krejčířovi mají seychelské občanství a Česko nemá se Seychelami smlouvu o předávání stíhaných osob.

Pomůže smlouva z roku 1925?

Dostat Krejčíře, který je stíhán za rozsáhlou majetkovou trestnou činnost a přípravu vraždy, zpět do vlasti, bude proto zřejmě velmi komplikované. Podle lidí, kteří Krejčíře znají, je jedinou šancí, jak ho dostat zpět do Česka, jeho vlastní povaha. "Potřebuje adrenalin, být hybatelem věcí," uvedl zdroj ČTK.

"Ministerstvo spravedlnosti nyní čeká na oficiální zprávu od Interpolu, kterou poté předá Obvodnímu soudu pro Prahu 9, jenž před časem vydal na Krejčíře mezinárodní zatykač," uvedl mluvčí úřadu Petr Dimun. Soud poté ministerstvo spravedlnosti požádá, aby vypracovalo a na Seychely odeslalo žádost o Krejčířovo vydání.

Ministerstvo spravedlnosti se podle Dimuna také obrátilo na ministerstvo zahraničí s otázkou, zda Seychely po získání nezávislosti učinily prohlášení, kterým by byly dále vázány smlouvou o vydávání zločinců mezi Velkou Británií a Československem z roku 1925. Seychely jsou bývalou britskou kolonií, stejně jako Bahamy, kde žije někdejší šéf Harvardských fondů Viktor Kožený, který je v Česku také stíhán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám