Hlavní obsah

V Jablonci uhořelo malé dítě

Právo, Novinky, Ivan Langr
JABLONEC NAD NISOU

V Jablonci nad Nisou v pondělí zahynulo malé dítě při požáru v třípatrovém domě na rozhraní ulic Saskova a Mánesova. Matka mrtvého dítěte a jeden příbuzný skončili v nemocnici.

Článek

Devítiletého kluka hasiči zachránili ve chvíli, kdy už byl požár velmi silný. Matka prý vyběhla z domu a vůbec nechápala, co se děje. Podle místních byla pod vlivem drog. 

Devětadvacetiletá žena se psychicky zhroutila. Požár podle všeho vypukl přímo v dětském pokojíčku, kde si osamocený tříletý hoch hrál, takže záchranáři našli jeho tělo už zcela zuhelnatělé. "Máme několik verzí, jednou z těch pravděpodobnějších příčin je to, že si samo dítě hrálo s otevřeným ohněm. Vyšetřování ale pokračuje dál, musíme ještě třeba vyloučit technickou závadu na elektroinstalaci a další možné příčiny," řekl Právu krajský vyšetřovatel libereckých hasičů Ladislav Nevrlý.

Přesný způsob chlapcovy smrti pak určí až nařízená pitva. Podle ředitele jabloneckých hasičů Petra Bartoně přitom mohl Jakub žít, stačilo jen požár nahlásit včas. "Požár byl příliš pozdě nahlášen, odhaduji tak o 20 až 30 minut, kdyby se tak nestalo, mohl chlapec ještě žít. V tomto případě tedy zabíjel čas. Oheň vznikl v prvním patře domu a rozšířil se posléze i o patro výš," uvedl pro Právo Bartoň.

Poplach totiž spustili těsně po 10. hodině náhodní kolemjdoucí, kteří zahlédli kouř valící se z oken bytu. Teprve pak se o všem dozvěděli i další příbuzní, kteří byli v přízemí domu ve své prodejně chovatelských potřeb. Kouře se silně nadýchala i Jakubova matka a je nyní hospitalizována na jednotce intenzívní péče jablonecké nemocnice.

"Nemá žádné popáleniny, pouze se nadýchala kouře a je v psychickém šoku. Leží pod stálým dohledem na oddělení JIP a není v ohrožení života," podotkla pro Právo mluvčí jablonecké městské nemocnice Petra Krajinová. Lékaři na příjmu provedli matce i vyšetření moči, které ukázalo, že žena nedávno požila omamné látky.

"Vyšetření moči potvrdilo přítomnost drogy, nelze ale určit množství, ani kdy si látku aplikovala. Výsledek rozboru předáváme Policii ČR," dodala na dotaz Práva Krajinová.

Rodina viní z tragédie matku

Rodina viní z tragédie matku, údajnou dlouhodobou narkomanku. "Vše způsobila likvanost policie a soudů. Přítelkyně mého bratra je drogová dealerka a sama narkomanka, policie ji vždycky na čas zavře, ale pak ji zase pustí. Je to 14 dní, co se nám naštěstí podařilo, že jí soud odebral 8 letou holčičku a svěřil jí do péče jejího prvního manžela," líčila Právu se slzami v očích před domem Jakubova teta Jaroslava Čejková.

Vzápětí pak začala znovu děkovat přítomným hasičům, že jí zachránili alespoň jejího devíteletého Dominika. "Byli jsme spolu ráno u doktora, protože má angínu. Já mu zrovna odešla do města pro léky. Kdyby to nepřežil, přísahám, že bych jí něco udělala. Chci strašně moc poděkovat hasičům, že mi syna zachránili," plakala Čejková.

Reklama

Výběr článků

Načítám