Hlavní obsah

Zloděj ukradl vzácnou Bibli Kralickou

Novinky, Patrik Biskup
PLANÁ

Vzácná Bible Kralická, která by byla ozdobou každého muzea, možná skončila v popelnici nebo kdesi ve škarpě. Zloděj, který ji s dalším lupem odnesl v noci ze soboty na neděli z domu tajemnice Městského úřadu v Plané na Tachovsku Michaely Mertové, totiž těžko rozpozná, že potrhaný papír v oškubaných deskách představuje unikát velké historické ceny.

Článek

"Bible Kralická z 16. a 17. století se řadí mezi nejlepší české tisky. Pochází ze zlatého období českého knihtisku. Je symbolem nových pravidel českého jazyka, zejména jeho tvarosloví. Ani naše muzeum takový výtisk ve svém mobiliáři nemá," potvrdil vzácnost výtisku vedoucí knihovny Západočeského muzea v Plzni Ilja Šedo. Několik set let starý výtisk Bible Kralické byl ukryt ve šperkovnici, kterou lupič sebral.

"Byla to rodinná památka. Zrovna nedávno se na to díval odborník. Říkal, že knížka je stará nejméně tři sta let. Určitě po ní ale zloděj nešel. Jsou to jen kousky potištěného papíru prolezlého červíky vázané v polohadrových deskách. Nevypadalo to na první pohled moc vábně. Možná kdybychom prohledali venku okolí, tak ji někde najdeme vyhozenou. Spíše mu šlo o to, že v kazetě byly uložené rodinné šperky, různé pamětní mince či medailónky," řekla Michaela Mertlová.

Prodat unikátní knihu není jednoduché

Pachatel se do domku dostal po rozbití skleněné výplně vchodových dveří. Pátraní po něm je zatím bezvýsledné. "Těžko předvídat, jestli se bible zbaví tím, že ji někde zahodí nebo se jí pokusí prodat," řekl jeden z policistů, kteří na případu pracují. Jak dodávají kriminalisté, o štěstí by se dalo mluvit, kdyby zloděj byl alespoň trochu bibliofil. Pak by se snad pokusil vzácnou bibli prodat, což podle odborníků vůbec není jednoduché.

V antikvariátech by se prý prodala jen těžko. "V antikvariátech sice staré tisky vykupují, ale pečlivě si ověřují jak totožnost prodávajícího, tak v rámci možností zjišťují i jejich původ. Pokud se totiž přijde na to, že jde o kradenou věc, antikvariát ji musí vrátit majiteli. Pro takové případy máme u všech cennější exponátů podrobné popisy do sebemenších detailů, abychom mohli v případě krádeže a následného nalezení u některého z obchodníků prokázat, že jde o náš majetek," vysvětlil muzejní knihovník Šedo.

Podle stáří a stavu až 30 tisíc korun

Cena historického výtisku Bible Kralické na volném trhu je podle Jana Placáka z pražského antikvariátu Ztichlá Klika ovlivněna několika faktory. "Záleží především na jejím stavu. Pokud je slušně zachovalá a kompletní, dá se prodat za 25 až 30 tisíc korun. Tak staré výtisky Bible Kralické se v nabídce neobjevují často. V posledních letech jsme měli jediný exemplář," doplnil Placák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám