Hlavní obsah

Policie chystá rekonstrukci schůzky Kořistka-Večerek-Dalík

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Kauza údajného pokusu o podplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky, kterou ostravské státní zastupitelství začátkem roku pro nedostatek důkazů odložilo, vstupuje do dalšího dějství. Vzhledem k výpovědi nového svědka Ladislava Sommera, který se policii přihlásil před několika měsíci, požádala ostravská státní zástupkyně Tamara Kornasová policii o provedení tzv. vyšetřovacího pokusu.

Článek

Má jít o částečnou rekonstrukci loňské schůzky v kavárně ostravského Shopping Parku. Smyslem pokusu je přímo na místě za účasti některých aktérů a soudního znalce zjistit, zda Sommer, který prý seděl u vedlejšího stolu, mohl nabídku úplatku z úst Dalíka a Večerka zaslechnout, jak sám tvrdí.

"Ano, zjednodušeně se to dá takto říct," potvrdila ve čtvrtek Právu žalobkyně Tamara Kornasová.

Výsledek pokusu bude mít vliv na to, zda případ zůstane i nadále odložen, nebo jestli bude obnoveno trestní řízení, respektive stíhání Topolánkova tajemníka Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka. Ti měli podle policie loni v létě nabízet Kořistkovi deset miliónů korun a místo velvyslance v Bulharsku, když nepodpoří novou vládu.

Žalobkyně Kornasová potvrdila, že k vyšetřovacímu pokusu policie pozve Dalíka, Večerka a Sommera. "Zatím nevím, kdy to přesně proběhne, možná příští týden. Je potřeba všechno pečlivě připravit, sepsat plán toho pokusu a podobně," uvedla Kornasová.

Chybějící aktéry nahradí figuranti

Aktéři ale už předem účast odmítají. "V žádném případě. Jde o odpornou a zpolitizovanou frašku, které se účastnit rozhodně nebudu," řekl Dalík. Večerka se zastihnout nepodařilo, vzhledem k jeho dřívějším postojům lze ale očekávat podobný názor.

Žalobkyně potvrdila, že aktéři mají právo svou účast na pokusu odmítnout. "Zda přijdou, bude záležet jen na nich," řekla a dodala, že počítá aspoň s účastí Sommera, která je podle ní pro posouzení nejdůležitější.

Svérázný spisovatel Sommer, který se mimo jiné soudí se státem o 50 miliónů korun a nedávno byl odsouzen k podmíněnému trestu za neplacení výživného, ale zřejmě také pozvánku policistů odmítne. "Já se toho zúčastním pouze tehdy, když Dalík s Večerkem půjdou na detektor lži. Když mám dělat pokusného králíka já, ať ho dělá i druhá strana," řekl Právu Sommer, který již dříve projevil ochotu podstoupit zkoušku na detektoru lži.

V případě, že všichni pozvaní aktéři účast na vyšetřovacím pokusu odmítnou, mohou se jejich rolí zhostit figuranti. Žalobkyně ale zatím neví, zda k tomuto náhradnímu řešení dospěje.

Informací Práva, že Sommer se pokusu nechce zúčastnit, byla překvapena. "Těžko u figuranta zařídíme, aby měl stejný sluch jako pan Sommer. Nechci ale předjímat, jaký zvolím další postup. Budu muset počkat, až to budu mít od policie na stole oficiálně," řekla.

Součástí vyšetřovacího spisu je Sommerova výpověď, podle které seděl v poloprázdné kavárně u vedlejšího stolu a slyšel slova "deset miliónů" a útržky hovoru o "politické budoucnosti". Včera Sommer Právu potvrdil, že za svým svědectvím si nadále stojí. "Trvám na tom, že jsem byl od jejich stolu jen několik metrů a kavárna byla skoro prázdná, bylo tam téměř ticho. Části jejich rozhovoru jsem slyšel jasně a zřetelně," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám