Hlavní obsah

Policie obvinila podnikatele Horského

Právo, Rudolf Prchal
DĚČÍN

Děčínští kriminalisté ve středu obvinili místního podnikatele Jana Davida Horského z neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru. Právu to potvrdila Jana Žežulková z okresního ředitelství děčínské policie.

Článek

"Obviněný se dostavil k výslechu na základě našeho předvolání," dodala policistka s tím, že Horsky nechal v několika vlastních domech v Děčíně odpojit nájemníkům vodu a lidem v jednom objektu chce nechat zastavit dodávky plynu a elektřiny.

"Tím nájemníkům zabraňoval užívat byt. Hrozí mu trest odnětí svobody do 2 let. Stíhán je na svobodě," prozradila nám dále Žežulková. "Chceme případ co nejrychleji došetřit a předat okresnímu státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby," řekla dále policistka.

Objemný spis

Trestní spis je velmi objemný, trestní oznámení na Horskyho totiž podalo před půl rokem několik desítek nájemníků. "Sama jsem jich podala šest," přiznala Právu jedna z nájemnic domu v Zámecké ulici Marie Brtínská.

Podnikatel nechal postupně ve 13 bytových domech odpojit před sedmi měsíci přívod vody a v jednom chce odpojit i přívod elektřiny a plynu. "Nemůžeme se dostat do domu, abychom elektřinu odpojili. Odeslali jsme proto na konci srpna dopis, v němž vyzýváme, aby nám byl umožněn vstup, žádnou odpověď jsme zatím nedostali," řekl nám mluvčí Severočeské energetiky Ondřej Horák. Do stejné situace se dostala také Severočeská plynárenská, jejímž pracovníkům také nebyl do objektu umožněn přístup.

Jednání s radnicí

Horsky novinářům sdělil, že mu nájemníci dluží celkem deset miliónů korun. Ti to ale popírají, podle jejich slov je chce vystěhovat, proto jim ztrpčuje život v domě.

V Děčíně vlastní Horsky 16 bytových domů, 14 z nich koupil od radnice. "Nabídli jsme mu, že domy město odkoupí zpět, Horsky na to ale nereaguje," informovala Právo mluvčí děčínské radnice Romana Silvarová.

Reklama

Související články

Část Děčína je bez vody

Od úterního dodpoledne je 51 bytů v Děčíně bez vody. Majitel osmi domů, děčínský podnikatel Jan David Horsky již rok a půl odmítá uzavřít smlouvu o dodávkách...

Výběr článků

Načítám