Hlavní obsah

Potkan v Ledči nad Sázavou zaútočil na školníka

LEDEČ NAD SÁZAVOU

Agresivní potkan v úterý v jedné z ledečských základních škol zaútočil na školníka. Zasáhnout museli přivolaní hasiči. "Pokud je potkan zahnán do úzkých, je nebezpečný, postaví se na zadní a zaútočí. Kousnutím může přenášet infekční nemoci," řekl ve středu operační důstojník hasičů.

Článek

"Vychovatelka po odchodu dětí zjistila, že v družině v přízemí školní budovy je myš. Zavolala školníka, a ten se hlodavce snažil za pomoci zástupce ředitele vyhnat," popsal ředitel školy Jaroslav Kozprd.

Hasiči našli potkana schovaného pod skříní, hlodavci se ale nakonec podařilo zmizet dírou v rohu místnosti. Tu už školník zacelil betonem.

"Družina je uzavřena na dva dny a všechny předměty budou dezinfikovány, povolána byla deratizační firma. Ve škole nikdy myši nebyly, deratizace se ale dělala průběžně," řekl ředitel.

Původním domovem potkana, hlodavce z čeledi myšovitých, je pravděpodobně Mandžusko, odkud se lodní a železniční dopravou rozšířil do celého světa. Na rozdíl od krys obývá vlhčí místa, kanály, sklepy a přízemí budov.

Má ocas kratší než tělo, srst na hřbetě tmavší než na břiše a menší ušní boltce. Může být přenašečem nebezpečných infekčních nemocí, například žloutenky, či salmonelózy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám