Hlavní obsah

Sobotka: Spyra je v České republice stíhán za bankovní podvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Polský podnikatel a lobbista Jacek Spyra, který měl údajně v privatizaci petrochemického holdingu Unipetrol nabízet úplatky, je podle informací ministra financí Bohuslava Sobotky v České republice trestně stíhán. Jde o podvody, které se týkají bankovní oblasti. Novinářům to pátek řekl Sobotka.

Článek

Od Spyry údajně požadoval úplatek pět miliónů korun v souvislosti s privatizací Unipetrolu bývalý šéf kabinetu českého premiéra Zdeněk Doležel. Jejich schůzku natočila skrytou kamerou televize Nova. Doležela kvůli podezření z přijímání úplatku a podvodu již šetří policie.

Spyra měl pracovat pro společnost Seta podnikatele Tomáše Pitra. Společnost neuspěla v privatizaci Unipetrolu a pomocí úplatků se zřejmě chtěla vrátit do hry.

Prodej státního podílu v Unipetrolu je podle Sobotky ukončen a nelze do něj vstupovat.  Privatizace se podle něj uskutečnila za transparentních podmínek a za tržní cenu.

Na Spyru již podal trestní oznámení úřad vlády, šéf ČSSD a bývalý premiér Stanislav Gross a podnikatel Andrej Babiš. V materiálu natočených Novou se totiž objevuje podezření Grosse z korupce. Ten považuje obvinění za lživá a nesmyslná. S Grossem má být provázaný také Babiš, který mu měl peníze posílat přes jeho manželku Šárku. Také on tyto informace popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám