Hlavní obsah

Údajný šéf zlodějského gangu dostal devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtyřčlenná skupina údajných zlodějů šperků v pražských zlatnictvích si za své činy vysloužila celkem 28,5 roku vězení. Podle nepravomocného verdiktu pražského městského soudu vedl gang šestatřicetiletý Robert Roško, který má za mřížemi strávit nejvíc ze všech obžalovaných, devět let. Roško prý přímo nekradl, ale krádeže organizoval.

Článek

Roško od počátku svou vinu popíral, naopak zbylí tři obžalovaní se k činům přiznali, ale nesouhlasili s výší škody, kterou údajně napáchali. Podle soudu to bylo zhruba sedm až devět miliónů korun.

Soud klade Roškovi a jeho dvěma komplicům za vinu 11 krádeží nebo pokusů o ně, všechny z let 2002 a 2003. Čtvrtý z obviněných prý asistoval jen při jedné z nich.

Roško byl navíc odsouzen za nedovolené držení drog, které policie našla u něj doma v mrazáku. Obžalovaný se proti tomu bránil s tím, že mu pervitin zřejmě někdo z policistů podstrčil.

Gang se podle zatím nepravomocného verdiktu zaměřil na prodejny v centru Prahy a v Mariánských Lázních. Zloději prý několikrát vyloupili zlatnictví a klenotnictví na Jungmannově náměstí v Praze, odkud si odnesli větší množství náramkových hodinek.

Hodinky, řetízky, prstýnky

Pachatelé podle obžaloby kradli především hodinky, řetízky, prstýnky a další šperky také ve zlatnictvích v Pařížské ulici, v Jindřišské, Nerudově či Milady Horákové. Na svědomí prý mají i krádeže v obchodě s noži, s koženým zbožím a v butiku.

"Nikdo z nás nebyl žádný svatoušek. Já se ale nikdy nedopustil ani krádeže. Připouštím, že jsem byl překupník a kradené zboží jsem prodával, ale chci být odsouzen jen za to, co mi bylo prokázáno," řekl soudu při závěrečné řeči Roško.

Podle dalšího z obžalovaných, osmatřicetiletého Ladislava Markoviče, to byl právě Roško, kdo loupeže organizoval. Markovič při nich páčil vchodové dveře a mříže, šperky prý nekradl.

"Moc mě mrzí, co jsem páchal a že jsem se kamarádil s takovými lidmi, jako je pan Roško. Nutil mě páchat tyto činy," uvedl Markovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám