Hlavní obsah

Továrnu za 40 miliónů pohltily plameny

Novinky, Pavel Orholz, Petr Pokorný
HLUBOKÁ NAD VLTAVOU

Továrnu na výrobu dřevěných násad na štětce u Hluboké nad Vltavou pohltily v pondělí odpoledne plameny. Oheň způsobil podle prvních odhadů škody za 40 miliónů. Veškeré hlavní výrobní prostory podniku, v němž pracovalo 40 lidí, byly zničeny. Jde o jeden z největších jihočeských požárů za 10 let.

Článek

Na místě zasahovalo několik desítek hasičů, kteří se snažili zlikvidovat požár v jeho počátku. To se jim však nepodařilo, plameny se rychle šířily dál a brzy vzplanula i eternitová střecha, která pokrývala objekt s výrobní linkou. "Příčiny požáru zatím neznáme, to budeme zkoumat až se podaří požár zlikvidovat," řekl Právu policejní vyšetřovatel Václav Marek.

Policisté uzavřeli přístupovou cestu k objektu a snažili se z blízkosti ohně vytlačit přihlížející obyvatele okolních domů. "Je to hodně špatný. Mám strach, že k nám oheň přeskočí. Jsou tady i naše děti. Kam bychom potom šli bydlet," strachoval se Jan Pýcha, který u továrny žije se svojí rodinou.

Operační důstojník Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Petr Polívka přirovnal požár u Hluboké s ohněm, který hasiči likvidovali v devadesátých letech v lišovském nábytkářském podniku Jitona. "Tehdy se jednalo také o velký požár podniku, kde se zpracovávalo dřevo.

Určitě je to jeden z největších zásahů v kraji za posledních deset let," konstatoval Polívka. Dodal, že zásah komplikovaly nepříznivé povětrnostní podmínky, především pak silný vítr.

Pojistka škody nepokryje, lidé přijdou o práci

Požár si naštěstí nevyžádal žádnou oběť ani zranění. Vypukl totiž v době volna, kdy v objektu byl pouze topič. "Je to tragédie. Vůbec nevíme, co budeme dělat. Dařilo se nám a začínali jsme po čtyřech letech prosperovat, teď je vše zničené.Společnost je sice pojištěna, to nám ale teď nepomůže. Pracuje zde 60 lidí, nevím co s nimi bude," sdělil Právu Jan Hajný, jednatel společnosti Budějovická dřevozpracující továrna, které výroba patřila.

Vedle požárních automobilů postávalo několik zaměstnanců, kteří nervózně podupávali, lomili rukama a sledovali katastrofu. "Kde budu teď shánět práci. Vypadá to, že přijdeme o všechno," hrozil se jeden z místních dělníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám