Hlavní obsah

Policistovi potvrdili trest za okradení okradených

– FRÝDEK-MÍSTEK
Právo, Aleš Honus

Dvouletý podmíněný trest v pátek potvrdil Okresní soud ve Frýdku-Místku policistovi Štefanu Bodečkovi, který před dvěma lety v červenci ukradl ze skříně 19 tisíc korun, když zajišťoval stopy v domku okradených důchodců v malé vesnici Písek nedaleko Jablunkova.

Článek

Zkušební dobu soud stanovil na tři roky, stejně dlouhou dobu nesmí Bodeček působit u policie. Případ vrátil letos v lednu krajský soud zpátky na okres kvůli potřebě znovu vyslechnout okradeného 79letého muže a vysvětlit některé nesrovnalosti ve výpovědích. Verdikt však opět není konečný, policista se znovu odvolal.

Osmačtyřicetiletý kriminalistický technik, který u policie působí 27 let, se cítí nevinen a celá kauza je podle něj veliké nedorozumění. Bodeček se podle soudu dopustil krádeže ve chvíli, kdy zajišťoval stopy v domě dvou starých lidí, okradených podvodníky, které si pozvali domů. Před odchodem policejní hlídky si majitel domku všiml, že mu ve skříni chybí obálka s penězi, kterou uložil do skříně těsně před příjezdem policistů.

Bodeček mu obálku vydal až po dlouhém naléhání a hrozbě, že na místo zavolá další policisty. U soudu se hájil tím, že netušil, co v obálce je, a chtěl ji zajistit jako stopu, ze které by se například daly sejmout otisky prstů. Jeho obhajobu ale soud nepřijal. Policista se totiž během prohlídky dopustil řady závažných pochybení, o obálce nebyla žádná zmínka v seznamu pořízených stop.

"Celý jeho postup svědčí o tom, že nešlo o opomenutí, ale že od počátku postupoval se záměrem peníze ukrást," uvedl státní zástupce Alois Dlouhý. Dodal, že s verdiktem je spokojen. "Policie má za úkol majetek občanů chránit, nikoliv okrádat již jednou okradeného," řekl žalobce.

Reklama

Výběr článků

Načítám