Hlavní obsah

Sotona v nepřítomnosti dostal sedm let vězení

– PRAHA
Právo, ČTK, tom

Pražský vrchní soud včera uložil podnikateli Luboši Sotonovi trest sedm let ve věznici s ostrahou. Podle verdiktu soudu se dopustil několika podvodů, krádeží, loupeže a krácení daní. Sotona je korunní svědek v korupční aféře, v níž byl za braní úplatku odsouzen k šestiletému trestu bývalý šéf Centra kupónové privatizace Jaroslav Lizner.

Článek

Před vrchním soudem se třiačtyřicetiletý Sotona zpovídal ze čtrnácti skutků. Údajně má na svědomí škodu přes devět miliónů korun. Do vězení však nenastoupí, od loňského května je totiž stíhán jako uprchlý a policie ho dosud nenašla.

Loni v prosinci Sotona dostal nejprve osm let vězení, jeho advokát se však odvolal a vrchní soud trest o rok snížil. Další proces ho čeká u Obvodního soudu pro Prahu 8. Údajně totiž bil svou bývalou družku Zuzanu Jíravovou, která s ním před lety svědčila proti Liznerovi. Její matka před soudem uvedla, že Jíravová svědčila pod nátlakem svého násilnického expartnera.

Lizner byl v roce 1996 odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele a úplatkářství k šesti letům vězení. O dva roky dříve převzal osmimiliónový úplatek nastrčený policií. V prosinci 1998 byl podmíněně propuštěn. Ve vězení strávil více než polovinu vyměřeného trestu. Stále trvá na své nevině, a proto chce nový proces, který by ho očistil. Jeho žádostí se nyní zabývá Ústavní soud.

Nekonečný seznam podvodů a krádeží

Sotona označil svá obvinění za vykonstruovaná a loni v květnu zmizel. Podle verdiktu se však dopouštěl podvodů mimo jiné jako představitel firmy Trans World International tím, že odebíral bez zaplacení zboží, které prodával do ciziny. Peníze si nechával.

V polovině 90. let například odebíral od českých mlékáren výrobky, které prodával do Spojených arabských emirátů. U Investiční a poštovní banky podle žalobce vybíral platebními kartami víc peněz, než měl na účtu, a dluh nezaplatil. Navíc si nechal proplatit nekryté šeky. IPB tak vznikla škoda za více než 283 000 korun.

Sotona navíc od několika lidí pod různými záminkami vylákal čtyři mobilní telefony, přepadl prodavačku v prodejně Optik, nezaplatil za ubytování v hotelu a z jednoho obchodu ukradl notebook za 90 650 korun.

Největší škody napáchal krácením daní, kterého se podle soudu dopustil tím, že u finančních úřadů uplatnil nárok na vrácení nadměrného odpočtu daně z přidané hodnoty na základě falešné faktury. V jednom případě se vyplacená částka vyšplhala na 4,7 miliónu korun. Sotona je prý v soudních i zločineckých kruzích znám také jako policejní informátor v případu údajného Berdychova gangu. Není vyloučeno, že je již mrtev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám