Hlavní obsah

Soud potrestal kuriózní bankovní loupež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za kuriózní bankovní loupež padaly v pondělí tvrdé tresty. Lupičům vynesla celkem 13,5 roku vězení a jeden podmínečný trest. Dvojice pachatelů loni 13. května přepadla pobočku ČSOB v Prokopově ulici v Praze 3 a odnesla si přes devět miliónů korun. Oba muži se v bance zastavili už dva dny před činem, aby zde ve sklepě ukryli velké množství nářadí k loupeži včetně hydraulických nůžek a autogenu.

Článek

O jejich úmyslu prý věděla již několik dní předem policie, sledovala je, přesto nezasáhla.

Hlavní organizátor loupeže, osmadvacetiletý Bohumil Šafařík, si za loupež a nedovolené ozbrojování vysloužil 8,5 roku vězení. Jeho slovenský komplic Karol Staneček dostal kvůli snížené příčetnosti v době činu pět let.

Pražský městský soud navíc vyměřil otci prvního z pachatelů dvouletou podmínku s pětiletou zkušební dobou. Podle státního zástupce byl jednašedesátiletý Bohumil Šafařík starší informátorem, který lupičům předal kódy a důležité podrobnosti ohledně banky, v níž byl zaměstnán jako vedoucí ostrahy.

"Musel si být přinejmenším vědom toho, že se pachatelé chystají takový čin spáchat," podotkla předsedkyně senátu Hana Hrnčířová, která Šafaříka odsoudila za napomáhání k loupeži. Trest ani jednoho z mužů není pravomocný, všechny strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Důkladná příprava

Šafařík se Stanečkem se na loupež důkladně připravili. V den činu do banky vnikli již v odpoledních hodinách, ale k činu se odhodlali až krátce po 23:00 ve chvíli, kdy byl v objektu jediný člen ostrahy. Při loupeži ho pak dvojice maskovaných a ozbrojených pachatelů spoutala, do místního bankomatu i do trezoru se však údajně dostali lehce. Našli totiž klíče i kódy v zásuvce stolku jedné z pracovnic banky. Chybějící kódy a hesla jim pak prozradil spoutaný hlídač.

Klíč od vchodu měl Šafařík navíc předem vyroben díky svým předchozím návštěvám otce v době, kdy měl v bance službu. "Naprosto nedostatečné zabezpečení banky dopomohlo pachatelům k tomu, že se dostali k tolika penězům," podotkla soudkyně. Doplnila, že velmi zarážející je také postup policie.

"Vše v bance se nepochopitelně dělo za asistence policie, která čekala venku. Pokud by dodržela zákon o policii a zasáhla včas, asi bychom se dnes bavili o něčem jiném," uvedla Hrnčířová.

Z několika soudních líčení totiž vyplynulo, že o možné přípravě loupeže policisté věděl delší dobu. Vyšetřovatelé zjistili podle zdroje ČTK díky odposlechu jednoho z obžalovaných, že "se na něco jde, že se má něco vykrást". "Nejpozději den před loupeží policisté už věděli, že přesně 13. května půjde dvojice krást," uvedl zdroj.

Oba pachatele sledovalo údajně až 11 policistů, kteří dokonce věděli o tom, že se lupiči v bance v den činu ukryli. Kriminalisté však nezasáhli a pachatele zadrželi až v jejich domovech. Podle zákona však má policie předcházet trestné činnosti a zasáhnout preventivně tak, aby činu zamezila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám