Hlavní obsah

Novela zákona: korunní svědci i ústavy pro dětské vrahy

PRAHA

Vyšetřovatelé a soudci zřejmě konečně dostanou novou zbraň pro boj se zločinci. V budoucnu by mohli využívat některé pachatele jako korunní svědky, ti by mohli počítat se shovívavostí, pokud by pomáhali při odhalování závažné kriminality. Novelu trestního řádu a trestního zákona, která zřizuje i ústavy pro dětské násilníky, schválila v pátek Sněmovna.

Článek

Novela počítá konkrétně s podmíněným přerušením stíhání, s možností zastavit je a se zavedením institutu spolupracujícího obviněného. Všechny tyto změny ale začnou platit až tehdy, když novelu podepíše prezident Václav Klaus. Sněmovna až na podruhé přehlasovala veto Senátu, který novelu odmítl.

Podmíněně přerušit stíhání by mohl státní zástupce, kdyby to považoval za potřebné při objasňování zvláště závažného trestného činu. Podmínkou by bylo to, že obviněný sdělí žalobci informace, které mohou významně pomoci při objasňování trestného činu nebo mu zabrání. Na kvalitě informací a ochotě obviněného by záviselo to, zda by mohl počítat s podmíněným přerušením stíhání nebo i s jeho zastavením.

Novým nástrojem při rozbíjení zločineckých struktur má být také spolupracující obviněný. Byl by to obviněný člověk, který by byl ochoten poskytnout informace o závažném trestném činu nebo by se k němu přiznal, ale nesplňoval by všechny podmínky pro to, aby mohlo být podmíněně přerušeno jeho stíhání. Soud by spolupracujícímu obviněnému mohl snížit trest.

V zahraničí je to běžné

Institut korunního svědka se uplatňuje v řadě zemí. Tradičně je to v USA a v Itálii, před osmi lety byl zaveden v Polsku a o jeho obnovení uvažuje Německo.

Stejně tak jsou v zahraničí rozšířeny ústavy pro dětské násilníky, o kterých novela také hovoří. Problematické děti budou umísťovány do zvláštních zařízení, z nichž nelze utíkat tak snadno jako dosud.

Senát žádal, aby se do diagnostického ústavu nedostávaly spolu s agresivními dětmi také děti, které nemají tak vážné výchovné problémy. Tuto změnu ale dolní komora nepodpořila. Zvláštní oddělení pro dětské vrahy a pachatele dalších závažných činů vzniklo v Děčíně-Boleticích. [celá zpráva]

Děti jsou tam pod dohledem pedagogů a psychologů. Kromě výchovy má zařízení také za úkol zajistit izolaci nezletilých delikventů, aby svými případnými dalšími činy neohrožovali společnost. Chovanci budou mít například omezené vycházky a návštěvy, budovy budou oplocené, s mřížemi a uvnitř budou umístěny kamery.

Reklama

Související články

Sněmovna schválila utajené svědky

Vznik chybějícího institutu korunního svědka, který má policii ulehčit dokazování v případě závažných trestných činů, schválila ve středu Sněmovna....

Výběr článků

Načítám