Hlavní obsah

Lékaři vytáhli dítěti z hlavy nůž, zázrakem přežilo

Právo, Partik Biskup
CHEB

Osmiletý chlapec z Lubů na Chebsku může mluvit o tom, že se podruhé narodil. Kamarádi ho při nebezpečné hře trefili kuchyňským nožem přímo do spánku. V tom okamžiku nad ním museli stát všichni svatí. Hoch přežil, a co víc - snad kromě psychického traumatu na něm hrozivě vypadající nehoda nezanechá žádné trvalé následky.

Článek

"Když jsem viděl nůž zabodnutý po rukojeť v jeho hlavě, moc nadějí jsem mu nedával," řekl lékař letecké záchranné služby Bronislav Dvořák, který chlapce na místě ošetřoval. Nůž z hlavy vyjmuli až neurochirurgové v plzeňské fakultní nemocnici. "Měl mimořádné štěstí. Čepel nezasáhla mozkové centrum ani žádnou důležitou tepnu. Podrobil se operaci a bude propuštěn domů," uvedla mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

Co se vlastně minulý pátek odpoledne stalo? Skupinka školáků se bavila tím, že vrhala nůž do dřevěné stěny autobusové zastávky. Zraněný chlapec byl zřejmě členem stejné party. Nůž ho zasáhl v okamžiku, kdy procházel kolem zdi. "Náhodou se tam připletl," tvrdí svědci. "Případ jsme zatím kvalifikovali jako ublížení na zdraví z nedbalosti. Pachatel ale vzhledem k nízkému věku nebude potrestán," uvedl šéf chebských kriminalistů Jiří Vopálenský.

O tom, že se něco takového stalo, neměl tušení ani starosta města Jan Kreuzinger. "Nic se zatím ke mě nedoneslo. To se ale divím, protože takové věci se roznášejí rychlostí blesku. Nikdo nic neříkal ani v hospodě," prohlásil starosta.

Podle osloveného psychologa je pravděpodobné, že chlapec na událost nezapomene do konce života. "Znám případ, kdy se šedesátiletý muž jako dvouleté dítě opařil, a doteď ten okamžik vidí před očima. Celý ten hrozný zážitek může zanechat v hlavě hocha paměťovou stopu. Pokud bude mít sklony k úzkosti, hrozí dokonce trvalý strach z nožů či z podobných situací," reagoval klatovský psycholog Karel Havlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám