Hlavní obsah

Gang lupičů používal i karnevalové masky

– BRNO
Právo, Novinky, Petr Knötig

Jihomoravští kriminalisté zadrželi čtyřčlennou bandu lupičů, která má na svědomí ozbrojená přepadení benzínek, transportů peněz a pokladní obchodního domu se škodou 9,26 miliónu korun. Lupiči měli i zajímavý způsob maskování.

Článek

Kriminalisté objasnili jednu z největších sérií loupeží a vloupání na jižní Moravě za posledních několik let, při nichž čtveřice ozbrojených mužů způsobila škodu za víc jak 9 miliónů korun. Lupiči ve věku od 19 do 26 let se zbraní v ruce a kuklou či karnevalovou maskou na hlavě přepadávali benzínová čerpadla, několikrát obchodní dům Protec a dvakrát zaútočili i na transport peněz.

"Zadržení byli minulý týden ve čtvrtek při přípravě o přepadení poštovní doručovatelky na Hvězdárenské ulici v Brně. Tady si pozorný občan všimnul, že se na ulici pohybuje auto a jeho posádka se chová nějak divně. Podařilo se zadržet všechny čtyři. Co však mají skutečně na svědomí jsme zjistili až při dalším prověřování," uvedl policejní komisař Libor Kachlík.

Lupiči sice při všech akcích dodržovali přesně plán a snažili se maximálně ničit po sobě stopy, ale na Hvězdárenské doplatili na své chování. Nejen, že upozornili náhodného člověka, který se díval z okna, ale jeden z nich se při kontrole dokladů choval nervózně, až si policisté všimli, že má za pasem zbraň. V autě pak našli masky, které chystali na poštovní doručovatelku. Tím spadla klec a začal kolotoč prověřování.

Neváhali střílet

"Prověřováním stop a zajištěných důkazů i zbraně jsme jim prokázali, že mají na svědomí 3 vloupání do obchodního domu Protec a na stejném místě i dvě přepadení pokladní. Také přepadli benzínky na Brněnsku, Břeclavsku a na Znojemsku," vysvětlil komisař Vlastimil Jandera.

"Navíc přepadli transport peněz, když jednou se zmocnili peněz přenášených v kufru do auta a podruhé stříleli na stejném místě na řidiče přepravního auta," dodal.

Při prověřování minulosti celé bandy policisté zjistili, že lupiči začali už v lednu 2002 vloupáními do obchodního domu a postupně se jejich agresivita zvyšovala - opatřili si zbraně a kukly a při některých loupežích i stříleli. Na poslední akci, kterou plánovali právě na čtvrtek 12. srpna, si připravili i zvláštní karnevalové masky, protože jeden z pachatelů měl vazbu na poštu, odkud pocházela doručovatelka a bál se prozrazení.

"Pokud jde o pachatele, tak jsou to mladí muži, kteří v minulosti nebyli nikdy soudně trestaní, jeden je nezaměstnaný a ostatní tři pracují. Inspirovali se asi v televizi, protože při každé loupeži střídali auta i registrační značky, převlékali se několikrát, aby zametli stopy. Nevím, jestli je výčet jejich trestné činnosti kompletní, ale předpokládáme, že ještě něco objevíme," doplnil Libor Kachlík. Nyní je celá skupina ve vazbě a pokud jim prokážou vinu, mohou je poslat do vězení na 5 až 12 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám