Hlavní obsah

Zásah na CzechTeku stál policii 31 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní zásah proti účastníkům technoparty CzechTek, která se na přelomu července a srpna konala u Mlýnce na Tachovsku, stál 31,4 miliónu korun. V úterý o tom informovala mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová na internetových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Článek

Zdaleka největší částku spolkly mzdy zasahujících policistů - 25,97 miliónu korun. Dalších téměř 3,5 miliónu vydala policie na pohonné hmoty, cestovné, telefonní hovory a stravu mužů zákona.

Škody, které policii při zásahu vznikly, byly vyčísleny na 1,93 miliónu korun. Policejní prezídium finanční náklady sdělilo na základě četných dotazů, uvedla Kosinová.

Po zásahu následovala vlna demonstrací

Při zásahu na CzechTeku byly na obou stranách zraněny desítky lidí. Řada účastníků obviňuje policisty z brutality. Policie argumentuje tím, že bránila soukromé pozemky, na které bez svolení majitelů technaři vstupovali. V Praze i dalších městech se již konalo několik demonstrací, na nichž lidé protestovali proti policejnímu postupu a žádali vyšetření zásahu nezávislou parlamentní komisí.

Některé z nich se uskutečnily také před budovou ministerstva vnitra na pražské Letné. Demonstranti při nich na sídlo ministra vnitra házeli vajíčka, kameny a její stěny postříkali barvou. Ministerstvo zatím škodu odhadlo nejméně na 100 tisíc korun a podalo trestní oznámení na neznámého pachatele.

Ministr vnitra Bublan v úterý v Radiožurnálu řekl, že zasahující policisté se museli neustále střídat a akce vyžadovala také podporu dalších lidí v podpůrných mužstvech. "To není jenom o té tisícovce lidí, ale je do toho zahrnuto daleko víc lidí."

Další škody, o kterých se v souvislosti s Czechtekem hovoří, jsou na pozemku, kde se technoparty konala. Policie minulý týden zahájila trestní stíhání organizátora technoparty Václava Šrouba, jehož viní z poškozování cizí věci. Šroubova advokátka Klára Slámová řekla, že podle policie škoda dosahuje 200 až 300 tisíc korun.

Reklama

Související články

CzechTek 2005

Dvanáctý ročník technoparty CzechTek se proměnil v šarvátku s policejními těžkooděnci. Na domácí politické scéně vyvolal policejní zásah vlnu nevole a zesílily...

Výběr článků

Načítám