Hlavní obsah

Vyráběli krabičky a kartony na padělané cigarety

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Západočeští kriminalisté zasadili citelný úder podloudným obchodníkům s nekolkovanými cigaretami. Vůbec poprvé se jim podařilo dostat se na kobylku výrobci falešných cigaretových krabiček a kartónů s potisky zahraničních tabákových firem, který ve velkém zásoboval producenty načerno vyráběných cigaret. Dlouho dopředu připravovanou akci ukončila v minulých dnech razie v tiskárně BMT v Karlových Varech.

Článek

Zde detektivové zajistili raznice a velké množství už natištěných cigaretových krabiček i kartónů připravených k expedici, a dále obaly na cédéčka a DVD.

"Čtyřem osobám bylo sděleno obvinění z trestných činů krácení daně, porušování autorských práv a porušování práv k ochranné známce," řekla Právu karlovarská státní zástupkyně Květa Nováková. Dva obvinění jsou občané Vietnamu, kteří zakázky v tiskárně údajně objednávali a které soud poslal do vazby. Zbývající dva podezřelí, z nichž jeden je majitelem tiskárny, jsou vyšetřováni na svobodě.

Škodu utrpěly firmy i stát

Podle Novákové tiskárna produkovala falešné obaly s falešným potiskem nejméně od konce roku 2004.

"Přesnou škodu zatím neznáme. V současné době ji dává dohromady soudní znalec," upřesnila státní zástupkyně s tím, že vyšetřování je teprve na začátku, a proto nelze zatím sdělit k případu bližší informace. Lze ale předpokládat, že tabákové firmy vyčíslí finační újmu v miliónových částkách. Ve stejné výši se zřejmě bude pohybovat i finanční újma státu z prodeje nekolkovaného kuřiva.

Majitel tiskárny: Dělal to grafik za mými zády

Stíhaný majitel tiskárny František Beran na dotaz Práva uvedl, že vinu necítí. "V podstatě mne podvedl člověk, který v tiskárně pracoval na živnostenský list jako grafik a který to vlastně prováděl za mými zády. Když jsem se to potom dozvěděl, snažil jsem se to zastavit, ale bylo už pozdě. Mně to bylo prezentované jako běžná zakázka na obaly, kterou máme řádně zavedenou v účetnictví," uvedl Beran. 

"Více do hloubky jsem to už nezkoumal, a to byla ta chyba," dodal. Kromě soudního řízení čekají šéfa tiskárny i opletačky s dalšími úřady. "Pro nás to může být podnět k provedení kontroly pro podezření z krácení spotřební daně," uvedla náměstkyně karlovarského ředitele finačního úřadu Dana Bošinová. František Beran může také přijít i o živnost.

"Pokud se prokáže, že spáchal úmyslný trestný čin v souvislosti s výkonem živnosti, můžeme mu zrušit živnostenské oprávnění na tři roky," řekla vedoucí Živnostenského úřadu v Karlových Varech Jaroslava Jirkovcová. Podle ní bude rozhodující pravomocný rozsudek. "Budeme vycházet z rozhodnutí soudu. To je pro nás svaté," dodala.

Za první letošní půlrok zabavili západočeští celníci přes čtyři a půl miliónu nekolkovaných cigaret. Většinou se jednalo právě o podomácku vyrobené cigarety ve falešných obalech, které obchodníci nabízeli k prodeji zejména na tržnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám