Hlavní obsah

Policie pátrá po věcech z depozitáře vyhořelého hradu Pernštejn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Policie se v minulých dnech obrátila na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání po uměleckých předmětech z v dubnu vyhořelého depozitáře státního hradu Pernštejn na Brněnsku. Policisté pátráním chtějí vyloučit jednu z vyšetřovacích verzí, podle které byly předměty ukradeny a požár měl pak zahladit stopy.

Článek

Tuto možnost již na počátku července označili jihomoravští hasiči za krajně nepravděpodobnou. Od počátku vyšetřování se podle dřívějšího sdělení mluvčího Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jaroslava Haida zaměřili na dvě možné verze - technická závada a samovznícení nátěrových hmot.

"Šetřeni vyloučilo nedbalost při kouření a zabývalo se také možností úmyslného zapálení s úmyslem zakrýt stopy po krádeži díla nebo děl z depozitáře. Varianta násilného vniknutí cizí osoby do objektu se však jeví jako velmi nepravděpodobná," uvedl tehdy Haid.

Policie na svých internetových stránkách zveřejnila fotografie a podrobné popisy 728 uměleckých předmětů a děl. "Nelze vyloučit výskyt věcí na burzách a místech nelegálního prodeje," uvedla policie v tiskové zprávě.

Na likvidaci požáru se podílelo 120 hasičů z 21 profesionálních i dobrovolných jednotek Jihomoravského kraje a kraje Vysočina. Uhašen byl po devíti hodinách. Škoda na stavební části byla vyčíslena na 35 miliónů korun a 13 miliónů na depozitáři. Zásahem hasiči uchránili majetek za 100 miliónů korun.

Reklama

Související články

Požár Pernštejna způsobil škodu 100 miliónů

Gotický hrad Pernštejn na Brněnsku v pátek ráno hořel. Předpokládané škody jsou zatím 100 miliónů korun, řekla mluvčí ministerstva kultury Kateřina Besserová....

Výběr článků

Načítám