Hlavní obsah

Cizinec, který kradl auta, skončil ve vazbě

– BRNO
Právo, Petr Knötig

Škodu přesahující nejméně 6 miliónů korun má za dva roky na svém kontě 30letý muž z Moldávie, který se v ČR živil krádežemi aut. Kriminalisté, kteří po něm skoro dva roky pátrali, mu prokázali, že ukradl nejméně 17 aut vyšší střední třídy, které pak prodával překupníkům, majitelům servisů nebo dalším zájemcům o levnější auto v dobré kvalitě.

Článek

Od minulé středy je muž ve vazbě, kde si počká na soud. "Pachatel na sebe vážněji upozornil v roce 2003, kdy jsme ho hledali a on napadl jednoho policistu, jenž ho náhodně kontroloval. Od té doby se podezřelý cizinec ukrýval a používal rumunské či polské cestovní doklady, aby se mohl v ČR pohybovat. Auta kradl sám a chodil vždy v obleku jako manažer, aby nevzbudil podezření," uvedl ve čtvrtek policejní komisař z jihomoravské policejní správy v Brně, který si nepřál zveřejnit jméno.

Dva roky se ukrýval v ČR, přitom kradl auta, a to především mercedesy, BMW, VW, seaty a Škody Oktavie. Vodítkem pro dopadení byly dvě Oktavie, které policisté v červnu našli odstavené po krádeži v klášterní zahradě v Rajhradě u Brna. Tam využíval objekt, který používalo k podnikání několik firem, z nichž jedna zaměstnávala rusky mluvící cizince. Ti s případem sice neměli nic společného, ale krajana policii neudali.

"Tehdy se mu ještě podařilo uniknout ze zahrady tajným východem, ale to už se kolem něho stahovala síť a pomáhali nám v pátrání po něm jak kolegové z Brna, tak z východních Čech i z policejního prezídia. Dopadli jsme ho minulou středu na Lipně. Tam nám tvrdil, že je turista a je tu s rodinou na dovolené a vůbec netuší, co mu chceme," dodal kriminalista.

Svědci mlčí

Po zadržení mu kriminalisté dokázali, že má na svědomí nejméně 17 ukradených aut se škodou za víc jak 6 miliónů korun. Zřejmě však nejde o celou škodu, kterou v ČR způsobil. Zatím však je těžké odhadnout, zda se mu podaří dokázat i další krádeže, případně jiné trestné činy. Pohyboval se totiž mezi krajany, kterým dával najevo, že on je šéf a spoléhá na jejich solidaritu, že ho neshodí.

"Jediné, co jsme z ukradených auta našli, bylo několik dokladů a registračních značek, které byly za klášterní zdí odhozené na skládce odpadků stavební firmy, a dvě tmavé Oktávie. Další dokazování bude velmi složité, protože svědků mnoho není a jeho krajané, kteří o něm ví víc, mlčí.

Pokud však zůstane u zatím prokázaných 17 aut, hrozí mu vězení od 5 do 12 let," dodal kriminalista.

V letošním roce policisté zjistili, že počet ukradených aut v ČR klesá, stejně jako počet vloupání do aut. Za prvních sedm měsíců letošního roku bylo na jižní Moravě nahlášeno 1257 ukradených aut, což je o 72 méně než ve stejném období roku 2004. Stejně tak klesl i počet vloupání do aut, a to o 236 případů.

Objasnit krádeže aut se podaří na jižní Moravě asi ve 20 procentech a objasněnost vloupání se pohybuje kolem 10 procent, což je nad republikovým průměrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám