Hlavní obsah

Policie šetří zásah záchranky u nehody na přechodu

PARDUBICE

Policie prošetřuje, zda při nehodě, při níž v úterý v centru Pardubic opilý řidič srazil na přechodu šest lidí, nepochybila rychlá záchranná služba. Jedna žena na následky zranění krátce po nehodě zemřela, další čtyři lidé byli vážně zraněni. K nehodě přijel s vozy rychlé záchranné služby jediný lékař.

Článek

"Prošetřujeme to na základě výpovědí svědků," řekla ve čtvrtek mluvčí pardubické policie Dana Dolanová. Jeden svědek nehody, který zásah zdravotníků kritizoval, se ozval i Novinkám. [celá zpráva]

Zdravotníci se podle něj měli nedostatečně věnovat nejvíce zraněné ženě, která na následky svých zranění později zemřela. "Zdravotníci ponechali na místě ženu, o které se domnívali, že je mrtvá. Přikryli ji igelitem a dále si jí nikdo nevšímal. Po odjezdu sanitek si někdo z přítomných všiml, že žena ještě žije. Zachraňovali ji tak členové mládeže ČČK s vybavením z hasičského vozu," uvedl ve středu svědek, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Jakékoliv pochybení odmítá lékař a zástupce ředitele pardubické záchranky Dalibor Kupka. "Resuscitaci těžce zraněné ženy jsme začali my. Vzhledem k tomu, že to byl beznadějný případ, věnovali jsme pozornost ostatním pacientům," řekl ve středu Kupka.

Záchranná služba podle něj neměla k dispozici jiné vozidlo RZS s personálem ani informace, na jejichž základě by mohla přivolat k nehodě například leteckou záchrannou službu z Hradce Králové. Kupka to řekl Českému rozhlasu Pardubice.

"Kdyby tam byli dva lékaři, bylo by to lepší, kdyby tam byly čtyři zdravotní sestry, bylo by to úplně ideální a mohli bychom pro tu paní, která později zemřela, udělat ještě víc. I když musím zopakovat, že teď když vím, jaké měla zranění, by se stalo jen to, že mohla přežít ještě hodinu, možná dvě, ale víc určitě ne," řekl Kupka, který má k dispozici pitevní zprávu.

Opilý a bez řidičáku

Osmapadesátiletého muže, který nehodu způsobil, dnes opět vyslýchala policie. Ve středu večer jej vyšetřovatel obvinil z trestných činů ublížení na zdraví z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a ohrožení pod vlivem návykové látky.

"Jsme s policií domluveni, že mi ještě dnes doručí návrh na uvalení vazby. Rozhodnu zítra ráno," řekla soudkyně Šárka Pfeiferová. Policie musí podat návrh na vazbu do 48 hodin od zadržení podezřelého, soudce má na rozhodnutí 24 hodin.

Muž, ujíždějící od dopravní nehody, vjel do křižovatky na červenou a na přechodu srazil skupinku chodců. Od nehody ujel. Policie jej zadržela zhruba po čtyřech hodinách, zajistila i automobil, který odstavil v jedné z odlehlých ulic. [celá zpráva] V době zadržení měl v krvi přes dvě promile alkoholu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám