Hlavní obsah

Na Nejvyšším státním zastupitelství začal ministerský audit

– PRAHA

Na Nejvyšším státním zastupitelství začal v pondělí audit nařízený ministrem vnitra Pavlem Němcem (US-DEU). Speciální kontrolní tým má prověřit, jak jsou na Nejvyšším státním zastupitelství obsazovány vedoucí funkce. Audit Němec nařídil kvůli obviněním, která vznesl bývalý žalobce Radek Ondruš. Podle něj zastupitelství účelově ovlivňuje trestní řízení a přijímá nekompetentní pracovníky.

Článek

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna se auditu účastní zástupce personálního odboru, odboru stížností a odboru generální inspekce. "Kontrola se týká pouze Nejvyššího státního zastupitelství, tam směřovala kritika pana Ondruše," doplnil Dimun.

Pracovníci ministerstva včera v rámci auditu v Brně jednali s nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou, jejími dvěma náměstky a vedoucími všech osmi odborů zastupitelství. "Poté odjeli do Prahy. S výsledky kontroly se seznámíme, až nám budou předloženy. Kdy se tak stane, to zatím nevíme," řekl pracovník zastupitelství Pavel Macur. Neuvedl, jaké konkrétní informace kontrolní pracovníky ministerstva zajímaly.

Ondruš už také dříve řekl, že některé další informace může sdělit poté, co bude zbaven mlčenlivosti. To podle Dimuna slíbila Benešová už před dvěma týdny. "Zatím nemám informace, že by tak učinila," řekl mluvčí.

Ondruš, který na konci června rezignoval na svou funkci, také tvrdí, že Nejvyšší státní zastupitelství přijímá do svých řad lidi, kteří se před rokem 1989 podíleli na zavírání disidentů.

Televize Nova v neděli informovala, že má seznam 22 státních zástupců, kteří se před rokem 1989 podíleli na pronásledování disidentů. Tři zastávají vedoucí pozice na Nejvyšším státním zastupitelství, dodal Dimun.

Reklama

Výběr článků

Načítám