Hlavní obsah

Muže podezřelého z vraždy potrestal soud za vydírání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Za vydírání poslal v pátek olomoucký krajský soud na 2,5 roku do vězení devětačtyřicetiletého Františka Rochlu, jenž byl zároveň podezřelý z vraždy bezdomovce v Přerově. Podle soudce se nepodařilo prokázat míru jeho zavinění na smrti muže. Rochla se na místě vzdal odvolání, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Podle žalobkyně Rochla v srpnu loňského roku v areálu bývalých uhelných skladů na periferii Přerova Josefa Klimka nejprve slovně napadl, poté jej rdousil a bil pěstmi. Bezprostřední příčinou jeho smrti byl otok mozku a rozsáhlá krvácení. Rochla po celou dobu svou vinu popíral. Uvedl, že muži pouze dal několik facek.

Podle soudce Vladimíra Hendrycha se jeho vina na smrti muže prokázat nepodařila. Situaci navíc komplikovaly okolnosti tragédie, které se odehrály v komunitě bezdomovců. Většina svědků v době incidentu byla podnapilá. "Výpověď svědkyně, která měla jako jediná vidět masivní útok Rochly na poškozeného, nebyla věrohodná. Zatajila, že se na útoku podílel i její přítel Jiří Hošák. Její výpověď v daných souvislostech je prakticky nepoužitelná," uvedl soudce.

Upřesnil, že soud nebyl schopen prokázat, jaké zranění Rochla oběti způsobil. "Prokázalo se pouze, že Rochla otevřenou dlaní udeřil několikrát Klimku do obličeje a nutil jej, aby se přiznal k údajnému znásilnění své nezletilé dcery," uvedl Hendrych. Dodal, že tato událost je stará 20 let a znásilnění se neprokázalo.

Za vydírání Rochlovi hrozilo až tři roky vězení. Soud trest vynesl jako souhrnný; Rochlovi totiž již dříve uložil přerovský soud půlroční trest. Soudce přihlédl také k tomu, že se jedná o recidivistu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám