Hlavní obsah

Rumunsko se snaží dostat Příplatu zpět do země

PRAHA/BUKUREŠŤ

Soud v rumunském městě Satu Mare vydal v úterý rozhodnutí o předběžném zadržení českého podnikatele Františka Příplaty. Chce tak dosáhnout jeho vydání do Rumunska. Příplata tu byl odsouzen za podíl na vraždě odborového předáka. České ministerstvo spravedlnosti se za Příplatu postavilo.

Článek

Rumunská policie kontaktovala svého styčného důstojníka a kancelář Interpolu v Praze a požádala o prošetření informace, že František Příplata se nachází na území České republiky. Pokud tento důstojník ověří že ano, může na něj vydat mezinárodní zatykač.

Pokud ČR odmítne Příplatu vydat i poté, požádá Rumunsko podle slov svého ministra spravedlnosti Radu Razvana, aby trestní stíhání pokračovalo v České republice.

České ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že Příplata je ve vlasti legálně a do Rumunska vydán nebude. Vydání českého občana do cizího státu výslovně zapovídá český trestní řád.

Nelegálně přes hranice

Příplata, který byl v Rumunsku odsouzen k osmi letům odnětí svobody za podněcování k vraždě odborového předáka Virgila Sahleana v roce 2000, uprchl minulý týden v noci na pátek přes zelenou hranici z Rumunska do Maďarska a poté na svůj občanský průkaz přijel do České republiky.

Podnikatel tvrdí, že je nevinný. Rumunské úřady prý hodlá žalovat u evropského soudu ve Štrasburku za porušování lidských práv, k němuž mělo údajně dojít během pětiletého procesu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám