Hlavní obsah

Zloději se ke křížové cestě nechovali nijak šetrně

BŘECLAV/MIKULOV

Sedmadvacetiletý R. B. z Mikulova a jeho devětatřicetiletý komplic R. D. se budou zodpovídat ze série krádeží historických předmětů z mikulovských kostelů. Břeclavští kriminalisté je ze spáchání činů obvinili. "Od začátku května do 9. července ve čtyřech případech ukradli historické předměty.

Článek

Třikrát se jednalo o krádež z kostelů, v jednom případě se po rozbití skleněné výplně okna dostali do konzervační dílny Regionálního muzea v Mikulově," řekl v úterý na tiskové konferenci břeclavského policejního ředitelství velitel služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV) břeclavského policejního ředitelství major Bohumil Gál. Kuriózní je podle kriminalistů způsob vniknutí do kostela svatého Šebestiána na mikulovském Svatém Kopečku. Zloděj jej vykradl v sobotu 9. července. "Pachatel se po zemnícím vedení hromosvodu vyšplhal na střechu k obloukovému oknu nad oltářem, a po rozbití se otvorem dostal dovnitř. Ukradl tři obrazy, které vyštípl z rámu," uvedl kriminalista kapitán Václav Ryšica. Po činu kostel opustil hlavními dveřmi.

Otevřel si je po odstranění železné tyče, používané jako závora. Ve stejný dne lupiči řádili ještě na Kostelním náměstí v Mikulově. Dokonce hned dvakrát. Poprvé ve dne, v době volné přístupnosti kostela svatého Václava sebral uvnitř dřevěnou plastiku, představující páté zastavení Ježíšovy cesty na Kalvarii. Pro další tři sošky z lipového dřeva se vrátil večer. Ukradli je po rozbití okna. Celkem tak v jejich rukou skončilo šest sošek, dvě sebrali již při první loupeživé výpravě do kostela.

Výši škody upřesní znalec

Zloději natropili škodu, která je zatím vyčíslena částkou přesahující 250 tisíc korun. Přesnější číslo budou mít policisté až díla ohodnotí znalec. Již nyní ale upozorňují, že historická hodnota je nevyčíslitelná. "Pachatele jsme zajistili v minulých dnech. Při domovní prohlídce nebytových prostor jsme zajistili část ukradených předmětů," doplnil vedoucí služby obecné kriminality SKPV major Josef Michálek. Našli největší ze tří ukradených obrazů a tři sošky.

Radost z nálezu části kořisti zmařilo zklamání z jejího stavu Všechna díla jsou poškozena. Policisté se proto nepřiklánějí k variantě, že by se jednalo o loupež na objednávku. Naopak, vypátrali stopy po pokusu o prodej děl tuzemskému zájemci. Po části kořisti z vyloupených kostelů v Mikulově policisté nadále pátrají. Doufají, že se je podaří najít.

Oba muži čelí obvinění z trestného činu krádeže s maximální sazbou tří let odnětí svobody. Mladší z dvojice, který je stíhán vazebně, čelí ještě obvinění ze spáchání trestného činu vloupání. Oba nejsou v oblasti trestné činnosti žádnými nováčky, byli již dříve trestáni za majetkové delikty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám