Hlavní obsah

Barková dostala za pojistné podvody pět let

PRAHA

Pražský městský soud v úterý odsoudil podnikatelku a blízkou přítelkyni rodiny expremiéra Stanislava Grosse Libuši Barkovou na pět let vězení za miliónové pojistné podvody. Barková se proti rozsudku na místě odvolala. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Článek

Soud Barkové určil nejnižsí možný trest ve věznici s dozorem, což je druhý nejmírnější typ věznice v České republice. Hrozilo jí přitom až dvanáct let ve vězení s přísnějším režimem. Státní zástupkyně, která si ponechala lhůtu pro odvolání, požadovala trest v dolní polovině sazby.

Barkové po odůvodnění rozsudku v rozhovoru pro Právo uvedla, že je nevinná a proces vedený proti její osobě byl nespravedlivý.

Barková podle rozsudku podvedla pojišťovnu Kooperativa, když nahlásila, že její domy v Buzicích na Strakonicku poškodila nejdříve v srpnu 2001 vichřice a déšť a o rok později povodně, přičemž ve skutečnosti ale budovy žádné živly neponičily.

Podnikatelka ale tvrdila, že vyřizování obou pojistných událostí měl na starosti její otec, který v červnu 2003 zemřel. Právě on prý také vedl jednání s pojišťovnou, přičemž ona sama stav budov po vichřici i po povodních vůbec neviděla.

V celém případu vystupuje ještě likvidátor pojišťovny Jindřich Kaska. Ten podle svých slov dům v Buzicích vůbec neviděl. Proti Kaskově práci byly dlouhodobě vážné výhrady a od října 2001 měl dokonce zakázáno pracovat jako likvidátor. Po jeho odchodu z Kooperativy na něj pojišťovna loni podala trestní oznámení a věc šetří policie, ke většině Kaskou vyřizovaných případů ale chybí spisy, které se utopily při povodních.

Reklama

Výběr článků

Načítám