Hlavní obsah

V nemocnici zůstávají jen dva policisté a patnáctiletá dívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Sobotní bitva mezi účastníky technoparty CzechTek a policejními jednotkami na loukách u Mlýnce na Tachovsku zřejmě skončila naštěstí jen dvěma vážnějšími zraněními. Po pondělku ze zhruba stovky hlášených zranění zůstali v nemocnici jen tři lidé - dva policisté a patnáctiletá účastnice technoparty.

Článek

"Hospitalizovaná zůstala jen jedna pacientka, která je po operaci zlomené ruky," uvedla tisková mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

"Jeden z policistů měl podezření na poranění páteře. To se naštěstí nepotvrdilo. Druhý má zlomené zápěstí. Je po operaci, má v ruce čtyři šrouby a destičku. Lékaři oba v úterý propustí do domácího ošetřování," řekla Právu mluvčí západočeské policie Jolana Číhová.

Z desítek vyznavačů techna, které ošetřili záchranáři na místě střetu, jedenáct skončilo ve Fakultní nemocnici v Plzni. "Pět mělo pohmožděniny, ti už jsou doma, odjel už i pacient s lehčím otřesem mozku. Čtyři byli zdrogovaní a opilí. Po vystřízlivění jsme je o víkendu pustili domů," dodala mluvčí nemocnice Jenšíková.

Zásah proti technařům rozdělil právníky

Policejní zásah proti účastníkům technoparty CzechTek rozděluje nejen českou veřejnost a politiky, ale i právníky. Část z nich dává postupu jednoznačně zapravdu. Jiní tvrdí, že byl způsob ukončení akce neoprávněný.

Advokát Jiří Teryngel Právu řekl: "Jsem přesvědčen o tom, že zákrok policie byl na místě. Z Listiny základních práv a svobod mimo jiné vyplývá, že vlastnictví zavazuje, a v občanském zákoníku je to konkretizováno tak, že vlastník musí zabránit tomu, aby okolí bylo obtěžováno nepřiměřenými emisemi, hlukem, zápachem a tak dále."

Jestliže se další vlastníci bránili, "aby jejich pozemky byly znečišťovány výkaly, lahvemi, injekčními stříkačkami, zbytky marihuany, heroinu a všeho, co tam tihleti hoši pohazují, tak se policie právem postavila na stranu těchto majitelů".

Jak dále advokát poznamenal, za taktiku zákroku podle zákona odpovídá jeho velitel, který se rozhoduje podle operativní situace. Podle zkušeností z minulých let je nemožné se s technaři domluvit, dodal Teryngel.

Řešením revolta s doprovodem?

Opačného názoru je advokát Václav Vlk. "Údajně k postupu nebyl souhlas státního zástupce. Ani po stránce formální zásah nebyl oprávněn," řekl Právu. Policie podle něj překročila své pravomoci, protože fyzický zásah proti účastníkům party byl v rovině trestněprávní. "To je situace, jako kdybyste spáchal dopravní přestupek a policista by vás kvůli tomu srazil na zem, nasadil pouta, použil donucovací prostředky s tím, že jste nebezpečný zločinec," soudí Vlk.

Pro Česko by se podle něj lépe hodil německý způsob "asistované revolty", kdy policisté poskytnou účastníkům podobných shromáždění doprovod a zabrání, aby se dostali na pozemky jiným než povoleným způsobem. "To znamená, že se postaví na cestu, regulují dopravu, když chce někdo řídit opilý, tak mu vezmou klíčky...," uvedl právník.

Vlk připomněl, že policisté doprovázejí například fotbalové fanoušky. Tipuje přitom, že třeba při návratu českých hokejistů z vítězství na šampionátech bylo za nečinnosti policie porušeno mnohem více občanských práv a předpisů.

Podle advokáta Tomáše Sokola nezáleží na tom, zda měli účastníci technoparty pozemek pronajatý, nebo ne. "Na výzvu policie bych musel vyklidit i svůj vlastní pozemek," řekl Sokol ČTK. Na postup policie si lze až zpětně stěžovat nebo podat trestní oznámení.

Neohlášené akce v cizině nepřipouštějí

Pořádání neohlášených hromadných akcí - a tím spíš typu a rozsahu technoparty - by v jiných evropských zemích úřady nekompromisně zabránily. "V Rakousku musí být akce takových rozměrů včas nahlášena úřadům, aby věděly, jaká dopravní, zdravotní, hygienická a bezpečnostní opatření budou k zajištění přijata. Ustavena také musí být pořadatelská služba," řekl Právu Michael Haider, tajemník rakouské ambasády v Praze.

Dodal, že organizátor či pořadatel se "před akcí musí dohodnout i s majiteli okolních pozemků, přes něž se na akci účastníci budou dostávat".

"Pokud nejsou podmínky dodrženy, úřady zakročí - například když nejsou vyhrazena parkovací místa, zajištěny toalety, pořadatelská služba atd. Pořadatel také musí zajistit, aby lidé nevstupovali při akci na cizí pozemky, nepoškozovali je a neznečisťovali."

Dodal, že zájmem policie je preventivně spolupracovat, aby se problému předešlo, případně nenastala nějaká eskalace. Pokud se situace vyhrotí, snaží se nejdříve dosáhnout zklidnění, dodal.

Hromadné party musí mít zázemí

Michael Ziegler, mluvčí bavorského ministerstva vnitra, na dotaz Práva řekl, že "každá akce takového rozsahu musí mít povolení obce, v jejímž katastru se má konat". Povolení předpokládá splnění určitých podmínek, jako je zajištění parkování, hygieny, zdravotního zázemí, limit pro hluk atd.

Mít dohodu s majitelem pozemku nestačí, protože to je jen jeden aspekt konání akce, a to občanskoprávní. Nutné je i splnit veřejnoprávní část.

Obec nepovolí akci, když pozemek z nějakého důvodu není vhodný. Pokud by se party konala i přes to, policie to hodnotí jako nepovolenou akci. Ta se trestá pokutou. Pokud by bylo podáno trestní oznámení, musí policie konat.

Podle Zieglera se akce typu technoparty pořádají v Česku zjevně i proto, že v "jiných zemích by to prostě neprošlo".

"V Británii je akce pořádaná nadivoko, bez povolení, nepřípustná a postavená mimo zákon," řekl Právu zaměstnanec tiskového odboru britského ministerstva vnitra. "Nepovolené akce mohou skončit zásahem policie," dodal.

"Nepovolené akce nepřipadají v Belgii v úvahu. Pokud by k nim došlo, následoval by okamžitě policejní zásah adekvátního rozsahu," řekl Právu zdroj z velvyslanectví ČR v Belgii. "Stejně jako v každé jiné moderní zemi zde existuje povinnost oznamovat chystané aktivity. V momentě, kdy organizátoři dostanou povolení, musí dodržovat dohodnutá pravidla. Jinak zasáhne policie," doplnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Bublan: na vině jsou pořadatelé CzechTeku

Ministr vnitra František Bublan neuvažuje o tom, že by rezignoval na svou funkci v souvislosti s tvrdým zásahem policie proti účastníkům víkendové technoparty...

Klaus: Zásah byl hrubou chybou

Prezident Václav Klaus v pondělí označil víkendový tvrdý policejní zásah proti účastníkům technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku za hrubou chybu. Chce také...

Výběr článků

Načítám