Hlavní obsah

Bouře v Litvínově zabíjela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITVÍNOV/LIBEREC

Ústeckým krajem se v noci na sobotu přehnala prudká bouře, která si vyžádala i jeden lidský život. V Litvínově na Mostecku zahynul muž, jenž se ukryl pod stromem, do něhož udeřil blesk. Značné budou hmotné škody, poničeno je například několik automobilů, na něž padly vyvrácené stromy. Kvůli popadaným stromům vykolejilo i několik vlakových souprav, informoval v sobotu operační důstojník hasičů.

Článek

U Lenešic na Lounsku vykolejil po nárazu do padlého stromu v 05:17 osobní vlak z Loun do Mostu. Nikdo nebyl zraněn. O hodinu později najel na strom u Úštěku na Litoměřicku osobní vlak z České Lípy do Lovosic. Ani tato nehoda si nevyžádala žádné zranění. Českým drahám vznikly škody, dopravu se podařilo obnovit do dvou hodin od nehod.

Na třech úsecích železničních tratí na Ústecku, Litoměřicku a Teplicku nejezdí vlaky. Jsou zde v důsledku větru popadané stromy nebo poničené trakční vedení. Doprava bude obnovena do večera, místo vlaků cestující přepravují autobusy, informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Bouři provázelo na některých místech kraje i krupobití. V části kraje bouře způsobila i výpadek elektrického proudu. "Zatím není možné následky noční bouře shrnout. Stále vyjíždíme odklízet popadané stromy, škody na majetku ještě nejsou vyčísleny," uvedl operační.

Smrk spadl na kamión a felicii

Noční bouře s vichřicí pokácela v Libereckém kraji desítky stromů a zkomplikovala dopravu. Nejvíce postihla Českolipsko, kde úder blesku a poryv větru vyvrátil smrk, který zasáhl projíždějící kamión a Škodu Felicii. "Nikdo naštěstí neutrpěl zranění, na vozidlech vznikla celková škoda 160 000 korun," řekl policejní operační důstojník.

Strom se zřítil na obě protijedoucí auta zhruba v 00:30 na první třídy silnici z České Lípy do Nového Boru v lokalitě Lada. Profesionální hasiči tam vyjeli se svou technikou v 0:50 a za necelou půlhodinu smrk rozřezali a vozovku uvolnili. Doprava na komunikaci byla omezená přibližně tři čtvrtě hodiny.

V celém Libereckém kraji vyjížděli v noci z pátku na sobotu k 25 spadlých stromům. Bouře měla největší sílu na západě kraje a směrem na východ slábla. "Na Českolipsku jsme odstraňovali z komunikací deset stromů, na Liberecku devět, na Semilsku čtyři a na Jablonecku dva," uvedl operační důstojník Hasičského záchranného sboru v České Lípě Karel Vaníček.

Dnes ráno na Liberecku jeli hasiči k dalším dvěma stromům, poraženým vichřicí. Přes vozovku ležely v Hrádku nad Nisou a v Raspenavě a zřejmě spadly již v noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám