Hlavní obsah

Letáky vyzývají ke genocidě Romů

Novinky, Aleš Honus
OPAVA

Policisté z Opavy se zabývají rasistickými letáky, které někdo vyvěsil ve zdejších ulicích. Autor letáků, jež s velkou nenávistí útočí na Romy a také Vietnamce, je dosud neznámý. Na počítačově zpracovaných plakátech se podepsal jako Geier.

Článek

Mluvčí opavské policie René Černohorský informoval, že kriminalisté se případem začali zabývat už minulý týden. Letáky podobného kalibru se podle něj v okrese dosud neobjevily. Píše se v nich například, že Romové jsou parazité, kteří by měli být vyhoštěni z měst. Kdo by se mezi lidmi s bílou pletí objevil, měl by být zaživa roztrhán. "Měli by strašně pomalou a bolestivou smrt. Takto bychom zamezili nárůst těch hnusných a špinavých parazitů... Je nemožné jednat s nimi jako s lidmi, ale je potřeba ta zvířata ochočit," píše se v jednou ze dvou protiromských letáků.

Třetí leták zase upozorňuje na údajné nebezpečí rostoucího počtu Vietnamců v České republice.

Romové jsou šokováni

Romský poradce opavského magistrátu Martin Koky byl výskytem letáků šokován. "Je to hrůza. Tohle přece musí každý normální člověk odsoudit," řekl romský poradce. Dodal, že se chce co nejdříve kontaktovat s místními romskými aktivisty a věc s nimi probrat. "S něčím podobným jsem se opravdu ještě nesetkal," řekl Koky.

Mluvčí opavské policie uvedl, že policejní rada zahájil vůči neznámému pachateli řízení ve věci trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Pokud bude autor letáků dopaden, hrozí mu až dva roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám