Hlavní obsah

Dva z Berdychova gangu v bezpečí v Irsku

– PRAHA
Právo, Pavel Blažek

Dva z nejnebezpečnějších pachatelů z tzv. Berdychova gangu, Tomáš Půta a Maroš Šulej, se po útěku do Irska stále nemusejí obávat zatykače Interpolu, ani toho, že budou vydáni českým orgánům. Ministr spravedlnosti Pavel Němec od loňského května marně jedná s irskými partnery o vydání Půty a od letošního ledna také o vydání Šuleje. Irové požadují další formality.

Článek

Marné vyjednávání s Irskem jako členskou zemí Evropské unie vyvolává otázku, zda česká policie, žalobci a soudci vykonali vše pro rozkrytí a důkazní zdokumentování údajného gangu propojeného na policisty z elitních útvarů zaměřených na boj s organizovaným zločinem. Podle postoje irských orgánů zřejmě nikoliv, takže Půta s Šulejem si mohou dál žít v irském závětří.

"O vydání Tomáše Půty a Maroše Šuleje jedná ministerstvo spravedlnosti s úřady Irské republiky na základě žádosti o vydání odeslané irské straně letos v lednu. V případě Půty dostala irská strana první žádost o vydání loni v květnu v souvislosti s útěkem a zraněním lékaře pražské záchranky před dvěma lety," řekl Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Jak dodal, letošní žádost o vydání se týkala u Půty obvinění z loupeží a vraždy. "Irská strana oba nevydává. Opakovaně žádá další vysvětlení, dodatky a další formality," konstatoval mluvčí Dimun. Irská strana Právu nevyvrátila informace o bezpečném pobytu Půty a Šuleje v Irsku. Irské ministerstvo spravedlnosti na dotazy Práva, proč nevydává Půtu a Šuleje do Česka, odpovědělo v obecné rovině. Odpověď však vyznívá jako kritika nedostatků v činnosti českých orgánů.

Irové chtějí spoustu podrobností

"Co se obecně týká žádosti o vydání, takové žádosti vůči Irsku musejí odpovídat irskému právu o extradicích. V současné době jde o zákon o extradicích z roku 1965 s následujícími úpravami. Žádost o vydání musí mít určité formální náležitosti a obsahovat podstatné informace. Proto v žádosti musí být například detaily trestné činnosti, pro niž je dotyčná osoba hledána," zprostředkovala stanovisko irského ministerstva spravedlnosti Deirdre Bourkeová z irského velvyslanectví.

Irský problém není jediný, který neustále vyvolává otázky, jestli je vyšetřování Berdychova gangu důkladné a je vedeno správným směrem. Podle některých svědků a policistů z týmu Mari (zrušen v roce 2003) stále nebyli odhaleni a obviněni vysocí policejní důstojníci v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), na policejním prezídiu, krajských kriminálkách a dokonce prý i na Inspekci ministra vnitra.

Dosud 40 obviněných členů gangu, který beztrestně loupil a vraždil nejméně od roku 1996, totiž podle dosavadního stavu vyšetřování tvoří policejní informátoři, elitní policisté pověření bojem s organizovaným zločinem, recidivisté a zřejmě i sadisté.

Některé z obětí totiž tvrdí, že gang mučil ženy elektrickou kulmou vkládanou do pochvy či konečníku. "O zavražděném starožitníku Václavu Skalovi se zase říká, že ho rozřezali zaživa motorovou pilou. Nikdo neví, co je pravda. Skalovo tělo se stále nenašlo. Ale už to stačí, aby člověk prožíval bezesné noci," řekl Právu jeden z gangem oloupených podnikatelů. Jako většina mučených obětí nechce být jmenován.

Reklama

Výběr článků

Načítám