Hlavní obsah

Pokus vraždy to nebyl, rozhodli o nešťastném bodnutí soudci

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Jiří Bednář

Padesátiletému Zdeňku Hejzlarovi z Křižanovic na Chrudimsku hrozilo přísné potrestání za pokus vraždy. Ve čtvrtek však odešel z budovy Krajského soudu v Hradci Králové jen s tříletým testem, odloženým na pětiletou zkušební dobu. Viditelně se mu ulevilo a na místě se vzdal práva na odvolání.

Článek

Soudci čin překvalifikovali na ublížení na zdraví. Původně muže obžaloba vinila z toho, že se letos v lednu před královéhradeckou Střelnicí pokusil zabít šestatřicetiletého Jana Sedláčka. Při vzájemné potyčce na něho vytasil zavírací nůž a dvakrát jej bodl. Čepel vnikla do pohrudniční dutiny poškozeného a způsobila mu pneumotorax. "Bez rychlé lékařské pomoci by zemřel," prohlásil lékař Petr Lacina.

Konflikt začal v restauraci Formanka Hejzlar. "Chtěl pivo, ale protože byl viditelně opilý, odmítl jsem mu nalít. Chvíli jsme se dohadovali a on mě najednou udeřil pěstí do břicha," vypověděl číšník z restaurace. Hejzlara pak z lokálu vyvedli, on se tam opakovaně vracel a dostal se do podezření, že ze Sedláčkova stolu ukradl 200 korun.

Venku ho pak podle Hejzlarova tvrzení znatelně silnější Sedláček začal surově bít a Hejzlar, aby útočníka zastrašil, použil svůj nůž. Sedláček Hejzlara povalil na zem, ležel na něm a není úplně vyloučeno, že k jeho zranění došlo tak, že sám na napřažený nůž nalehl. Do nemocnice jej odvezla přivolaná sanitka, zatímco Hejzlar skončil na záchytce.

Je závislý na alkoholu

Státní zástupkyně Vladimíra Kološová v závěrečné řeči sama navrhla, aby byl Hejzlar potrestán jen za ublížení na zdraví. Soudci to akceptovali, nařídili však Hejzlarovi nejen zaplatit 36 tisíc korun jako náhradu nákladů VZP za Sedláčkovo léčení, ale také mu uložili ochranný dohled probačního úředníka a zákaz pití alkoholu.

"Obžalovaný si musí uvědomit svou závislost na alkoholu, jinak se za pár let může ocitnout ve vězení. Soud věří, že toto bylo jeho mimořádné vybočení," řekl předseda senátu Miroslav Mjartan na adresu Hejzlara, jenž dosud neměl jediný konflikt ze zákonem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám