Hlavní obsah

Policie obvinila čtyři muže kvůli fiktivním fakturám za milióny

PRAHA

Vystavování fiktivních nebo poopravených faktur je mezi českými podnikateli zřejmě národním sportem. Za poslední dobu vyšetřili kriminalisté řadu takových případů, škody jsou pokaždé miliónové.

Článek

"Např. 37letý muž ze středních Čech se zodpovídá z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby kvůli tomu, že jako předseda představenstva akciové společnosti nezanesl do jejího účetnictví příjmy přesahující 19 miliónů korun," řekla policejní mluvčí Blanka Kosinová.

Snížil si tak daně a teoreticky by vydělal 6 miliónů. Pokud bude soudem uznán vinným, může dostat až 12 let vězení.

Ze stejného trestného činu byl koncem června obviněn i 54letý muž z jižních Čech. Od ledna 2002 do ledna 2003 měl předkládat falešné faktury vystavené údajnými dodavateli. Celková škoda pro stát: je 2,2 miliónu. V případě prokázání viny tak může za vězeňskými mřížemi strávit příštích osm let svého života.

I další dva vychytralí podnikavci (58 a 47 let) vystavovali podle policie fiktivní faktury za různé druhy zboží a služeb. Celková škoda je 35 miliónů korun.

Mluvčí nechtěla přesně uvést, jak policisté odhalili, že faktury jsou falešné. Finanční policie takové věci nerada odhaluje už proto, že podvodníci by byli příště rafinovanější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám