Hlavní obsah

Manželé Krejčířovi se stížnostmi proti stíhání neuspěli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trestní stíhání podezřelého podnikatele Radovana Krejčíře i jeho manželky budou pokračovat. Uprchlý Krejčíř má podle policie na svědomí několik závažných trestných činů a jeho žena je podezřelá z toho, že pomáhala "prát" špinavé peníze.

Článek

Státní zástupci v úterý zamítli všechny stížnosti na obvinění. "S námitkami obhájce jsem se neztotožnila, stížnosti jsem vzhledem k fázi vyšetřování a vzhledem k materiálům zajištěným při domovních prohlídkách neshledala důvodnými," řekla ke Krejčířově kauze státní zástupkyně.

Podle advokáta Tomáše Sokola je usnesení o zahájení stíhání nelogické. Krejčíř se svým kumpánem Pechanem prý měli zařídit, aby v sídle firmy Tukový průmysl bylo 250 miliónů švýcarských franků (skoro pět miliard korun). Dosud nezjištěný celník pak měl při fingované celní kontrole peníze zajistit.

Tukový průmysl by tím docílil dvou věcí - uhradil by státu pohledávku 2,8 miliardy korun a zároveň by mu vznikla pohledávka u státu - zbylé dvě miliardy korun. Celníka měl poté zabít českotěšínský podnikatel Radek Zwierzyna, který ale prý vše oznámil policii.

Podle obhájce Tomáše Sokola by fingovanou akcí s celníkem Krejčíř s Pechanem nic nezískali, neboť nebyla právně uskutečnitelná. "Není to způsob, se kterým by stát spojoval zánik právního vztahu. Mohla by maximálně vzniknout fingovaná listina, který by státu byla předložena k rozhodnutí, je ale téměř jisté, že by stát o zániku pohledávky na jejím základě nerozhodl," uvedl dříve Sokol a dodal, že s Krejčířem není v kontaktu. Krejčíř se skrývá už od 18. června [celá zpráva

Krejčířová prý prala špinavé peníze

Kateřinu Krejčířovou viní policie z toho, že umožnila manželovi zastřít původ části finančních prostředků z trestné činnosti, kterou páchal. Státní zastupitelství jí kvůli tomu obstavilo luxusní vilu v Černošicích u Prahy v hodnotě stamiliónů korun. Sokol proti tomu podal stížnost, kterou dostal k přezkoumání soud. Jeho rozhodnutí zatím není známo.

Pokud případ Krejčířové skončí před soudem a ten ji uzná vinnou, hrozí manželce kontroverzního podnikatele dva až osm let vězení a navíc trest propadnutí majetku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám