Hlavní obsah

Lidé napadají kontrolory léčebného režimu

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která vedle důchodů vyplácí i nemocenské dávky a kontroluje dodržování léčebného režimu, eviduje letos v ČR šest napadení svých pracovníků. Naposledy srazil ve čtvrtek v Broumově neznámý muž kontrolora ze schodů. Ironií je, že kontrola šla za někým jiným.

Článek

Napadený kontrolor ve čtvrtek narazil na zeď, ale jeho poranění nebylo natolik vážné, aby musel vyhledat lékaře. Podle předběžných informací se případem bude zabývat obvodní oddělení broumovské policie.

V červnu napadl klient pracovníka oddělení důchodového pojištění v Jičíně. Udeřil ho tak silně do nosu, že mu začala téct krev. Rozčílenému klientovi se nelíbilo, že mu ČSSZ zamítla žádost o plný invalidní důchod, protože nesplnil zákonnou dobu pojištění.

Výhrůžky, útoky holí či rozbití zařízení zažili letos také pracovníci okresních správ v Chomutově, Praze, Plzni, Novém Jičíně a Šumperku. Podle mluvčí ČSSZ Štěpánky Mikešové agresivita klientů roste. Na pracovištích jsou k zajištění bezpečnosti zaměstnanců zavedena různá opatření, jako jsou kamerový systém či bezpečnostní tlačítka spojená většinou s policií.

"Pokud jde o práci v terénu, která je nezbytná právě při kontrole dodržování léčebného režimu, v případě odůvodněných obav je prováděna ve spolupráci s policií," dodala mluvčí.

Anketa

Kontrolovali vás pracovníci ČSSZ, když jste byli nemocní?
Ano, často
18,4 %
Jednou
19,7 %
Nikdy
61,9 %
Celkem hlasovalo 228 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám