Hlavní obsah

V rumové aféře nepadly téměř žádné tresty

Právo, Novinky, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Šest lidí zprostil v pátek královéhradecký soud viny v tzv. rumové aféře. Jedna žena dostala podmínečný trest. Stát podle obžaloby v aféře přišel o 60 miliónů korun.

Článek

"Zproštěni obžaloby," zazněl překvapivý závěr z úst senátu Krajského soudu v Hradci Králové. Ze sedmi obžalovaných byla odsouzena pouze Blanka Kvasničková k 15 měsícům odnětí svobody s podmíněným odkladem na dva roky. Důvodem bylo, že v několika případech nezaplatila za odebrané zboží.

Celkem osm lidí, z čehož jeden v průběhu projednávání případu zemřel, bylo obžalováno, že v roce 1992 způsobili státu škodu 60 miliónů korun tím, že neodvedli daň z obratu. Podstatou rumové aféry byl totiž nákup alkoholu určeného k vývozu, nezatíženého daní z obratu, a jeho následný prodej v tuzemských obchodech a na tržnicích.

Obžalovaní byli členy jednoho z řetězců, který levný alkohol kupoval a prodával dále. "Je zřejmé, že obžalovaní nakupovali alkohol bez daně z obratu a věděli, že nebude vyvezen. Ale je prokázáno, že alkohol dále prodali s upozorněním, že se jedná o zboží na vývoz. Podle názoru soudu nebyli v případě, že alkohol za stejných podmínek koupili i prodali, povinni daň odvádět. Tato povinnost přešla na firmy nebo osoby, které alkohol prodaly s daní," uvedl předseda soudu Petr Mráka.

Na této situaci nemění nic ani fakt, že mnohé z firem, kterým obžalovaní alkohol prodali, byla fiktivních. "K událostem, o nichž hovoříme, došlo v roce 1992, kdy se soukromé podnikání teprve rozbíhalo, a nebylo v silách obžalovaných zjistit, zda jde o neexistující firmu," doplnil předseda senátu.

Promlčení po dvanácti letech

Protože od trestného činu uplynulo již více než třináct let a promlčecí lhůta je dvanáctiletá, nebude zřejmě již nikdo další obviněn. Vynesení rozsudku přihlížel v soudní síni jediný z obžalovaných, Štefan Kušnir. "Konečně došlo k tomu, že byl vynesen spravedlivý rozsudek a je jasné, že to co proběhlo v Ostravě byla jenom šaškárna. To byl komplot policie," vyjádřil se ihned po zveřejnění výsledku.

"U paní Šímové jsem byl zaměstnán tři neděle, tak co chcete po zaměstnanci. Když jsem podvody pochopil, oznámil jsem to na policii v Hradci králové," odpověděl Kušnir na otázku, zda se necítí vinen. Státní zástupce Pavel Klail si ponechal čas na seznámení s rozsudkem. Pro obžalované požadoval nepodmíněné tresty v délce od pěti do sedmi let, přičemž trestní sazba je pět až dvanáct let.

"Nepředpokládal jsem takové řešení, ale je to jedna z možností, jak mohl soud rozhodnout. A ten se přiklonil spíš k obhajobě obžalovaných a rozhodl v jejich prospěch," nechtěl Klail dále komentovat rozhodnutí senátu. Podobně jako státní zástupce si ponechali lhůtu na vyjádření i někteří z obhájců nepřítomných obžalovaných.

Nekonečná anabáze

Skupina obžalovaných odebrala v roce 1992 několik set tisíc litrů nezdaněného alkoholu pro vývoz a prodala je v ČR. Státu vznikla škoda asi šedesát miliónů korun.

V roce 1995 byl případ z východních Čech převeden do Ostravy kvůli propojení obžalovaných s policisty. Ostravský soud je poslal do vězení na 3-8 let, ale Vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil kvůli procesním chybám.

Začal tak nový proces. Ten se však neustále protahoval, protože obžalovaní se vymlouvali na zdravotní problémy. Vrchní soud v Brně případ přesunul do Hradce Králové, aby obžalovaným odpadly problémy s dojížděním.

Reklama

Související témata:

Související články

Projednávání rumové aféry opět nezačalo

Projednávání rumové aféry, jak se přezdívá rozsáhlému daňovému podvodu ze začátku devadesátých let minulého století, nemohlo v pondělí u Krajského soudu...

Výběr článků

Načítám