Hlavní obsah

V kauze Srba vypovídala novinářka Slonková

Novinky, Petr Pokorný
ČESKÉ BUDĚJOVICE

U Krajského soudu v Českých Budějovicích ve středu, po zhruba třítýdenní pauze, znovu pokračovalo projednání případu přípravy nájemné vraždy novinářky. Před senátem vypovídala právě Sabina Slonková, která se měla stát terčem chystaného útoku.

Článek

Na lavici obžalovaných sedí pět lidí, bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí a agent vojenské rozvědky Karel Srba, prachatičtí podnikatelé Eva Tomšovicová, Michal Novotný a Petr Volf. Všem čtyřem hrozí za plánování vraždy až 15 let vězení. Posledním obžalovaným je pražský podnikatel Jiří Slavík, který měl obstarat výbušninu (armádní semtex). Ten může jít za nedovolené ozbrojování do vězení až na tři roky.

Slonková: bála jsem se až později

"S panem Srbou jsem se osobně setkala pouze jednou, a to na dohodnuté schůzce, týkající se připravovaného článku, který měl být širším profilem jeho osoby. Na setkání si přivedl neznámého muže. Ten se ani nepředstavil, ale při jednání se nás snažil zastrašit. Srba mi nikdy nevyhrožoval. O tom, co se chystá, jsem se dozvěděla až od policie," uvedla mimo jiné Slonková.

Podle státního zástupce Barnabáše Lišky si Srba objednal vraždu nepohodlné novinářky, která ve svých článcích upozorňovala na jeho rozsáhlý majetek a podezřelé obchodní aktivity, u Tomšovicové. Ta pak měla požádat o zprostředkování fyzické likvidace podnikatele Michala Novotného, který podle policejní verze najal na vraždu recidivistu Karla Rziepela - Jánského z Vimperka. Rziepel ale spolupracoval s policií a ta následně celou skupinu pozatýkala. Slonkovou na několik dní policie "uklidila" na bezpečné místo.

"V okamžiku, kdy mě policie informovala o tom, co se mělo stát, tak jsem tomu nevěřila. Připadalo mi to naprosto absurdní. Teprve později jsem se začala skutečně bát," řekla Slonková.

Srbovy majetkové poměry

Při domovní prohlídce u Srby, který objednání vraždy popírá, nalezli kriminalisté v osobním voze zhruba 30 miliónů korun v české měně a amerických dolarech, nelegálně drženou pistoli a tři takzvané střílející tužky. Srba ve středu znovu zopakoval, že jeho prostředky pocházejí z dědictví po otci, který údajně před rokem 1989 našetřil jako pracovník podniku zahraničního obchodu jeden milión amerických dolarů. Část těchto peněz prý vložil na nákup nemovitostí ve Stochově a Černém dvoru. Do jejich přestavby investoval kolem devíti miliónů. Ke svým majetkovým poměrům dále řekl, že vlastní osobní automobily Škoda Superb a Mitsubishi.

V následujících dnech bude soud pokračovat ve výslechu svědků a čtení listinných důkazů. Jednání bude trvat do 24. dubna.

Zaslechnuto u soudu

Tomšovicová: Já jsem se domnívala, že v jedné z obálek pro Novotného ta záloha byla.

Srba: Já jsem žádnou obálku paní Tomšovicové nedal.

Miroslav Kříženecký (Srbův obhájce): Slyšel jste výrok paní Tomšovicové. Dostal jste od ní nějakou obálku?

Novotný: Dostal jsem od ní fotografii, žádné obálky.

Kříženecký: Tomšovicová chtěla vrátit zálohu, kdo vám ji dal?

Novotný: Paní Tomšovicová.

Reklama

Související články

Srba: vraždu Slonkové jsem si neobjednal

Celodenním výslechem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí a agenta vojenské rozvědky odstartovalo v pondělí u Krajského soudu v Českých...

Tomšovicová: Srby jsem se bála

Výpověďmi plných rozporů pokračoval ve středu u Krajského soudu v Českých Budějovicích třetí den projednávání případu údajně chystané vraždy novinářky Sabiny...

Výběr článků

Načítám