Hlavní obsah

Berdychův gang chtěl vraždit pomocí granátů

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Řádění brutálního lupičského gangu okolo Davida Berdycha je stále ve víru skandálů. Někteří svědci totiž tvrdí, že oběti, které se obrátily na policii a dokonce pátraly na svou pěst po pachatelích, měly být demonstrativně a pro výstrahu zlikvidovány tzv. vajíčky - obrannými ručními granáty.

Článek

To spolu s nedávným propuštěním expolicisty elitního pražského útvaru pro boj s organizovaným zločinem Petra Koňaříka z vazby vyvolalo mezi brutálně mučenými oběťmi gangu panickou obavu o život i vzpouru.

Demonstrativní zavraždění granátovými útoky mělo být podle dokumentace, kterou má Právo k dispozici (viz Dokument o výpovědi svědka Miroslava Houdka), připravováno na pražského směnárníka Jiřího Mračka (brutálně přepaden a oloupen v roce 1999 a 2000 o 11 miliónů korun) a Čechokanaďana Karla Volavku (unesen a brutálně mučen v úkrytu gangu v Čakovicích v roce 1999, oloupen o 14 miliónů korun). Oba se po propuštění Koňaříka z vazby rozhodli vystoupit z anonymity a vydat svědectví.

"Po přepadení jsem těžce zraněný ležel v nemocnici. Nepamatuji si, kteří policisté tam se mnou hovořili. Po propuštění z nemocnice mě vyhledal Koňařík s tím, že je s Opavou pověřen vyšetřováním mého přepadení a oloupení. Tři roky se tvářili, že můj případ vyšetřují. Jen sháněli informace, co vím a jaké kroky spolu s Volavkou podnikám. Netušil jsem, že o všem informovali Berdycha a že se připravují zlikvidovat nás oba granátovými útoky," odpověděl v pátek na dotazy Práva Mráček.

Uvedl, že už jedině ve veřejně podaném svědectví prostřednictvím Práva nyní spatřuje šanci na ochranu svého života a života manželky.

Strach o život

Podnikatel Volavka, bývalý sponzor pražského klubu Slávia, dlouho odmítal uvěřit, že policisté z pražského OBOZ spolupracují s Berdychovým gangem a možná ho i řídí. "Přepadení jsem v roce 1999 osobně oznámil pražskému policejnímu řediteli Radku Charvátovi. Ten zavolal tehdejšího šéfa OBOZ Josefa Kutka. Dokázal jsem určit místo, kde mě týrali. Pak případ převzal Koňařík s Opavou. Loni jsem byl šokován, když jsem se z médií dozvěděl, co byli lidi z OBOZ zač. Vadí mi, že mi vyšetřovatelé nevěří, že jsem si sám nedal své přepadení a oloupení do souvislosti s Koňaříkem a Opavou," řekl Právu Volavka.

Také on je přesvědčen, že jedinou ochranou jeho života budou veřejně podaná svědectví. "Zvlášť když vím, že soudci už propustili na svobodu Koňaříka, Kaňku a Jiřího Žofčína a přitom věděli, nebo měli vědět, že na mě chystali zavraždění granátem," dodal Volavka.

Soudkyně: neshledala jsem důvody pro vazbu

Někteří z poškozených se mýlili, jestliže v telefonátech Právu vinili z propuštění Koňaříka z vazby policisty a žalobce. Dozorový žalobce Tomáš Milec totiž potvrdil, že na pokračování Koňaříkovy vazby trval.

"Soudkyně zrušila mé usnesení o pokračování vazby a vyhověla stížnosti Koňaříka. Tak ho tento týden v úterý z vazby propustila. Z obviněných policistů zůstal ve vazbě už jen Josef Opava," odpověděl ve středu Právu žalobce.

Soudkyně středočeského krajského soudu Helena Herclíková sdělení žalobce potvrdila. "Neshledala jsem důvody pro pokračování vazebního vyšetřování. Byla uvalena z útěkových důvodů. Neshledala jsem pro to důvody. Pan Koňařík má navíc rodinu," vysvětlila Právu soudkyně.

"Máme taky rodiny. A chtěli nám je vyvraždit. Teď je pustili. Vědí, co jsme vypověděli. To je na mašli," reagoval na vysvětlení soudkyně brutálně mučený a oloupený podnikatel z Prahy 10.

Vyhrožování

Na jeho obavách něco je. Expolicista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a autor operativního vyhodnocení týmu Mari z května 2003 Radek Čermák se stal obětí vyhrožování ze strany svých bývalých kolegů na ÚOOZ. "K informacím Práva se za dané situace nebudu vyjadřovat," odpověděl na dotaz týkající se vyhrožování.

Propuštění policistů OBOZ z vazby se nezamlouvá také některým advokátům seznámeným s případem Berdychova gangu. "Právo správně poukázalo na přezdívku Flynt patřící vysokému policejnímu důstojníkovi napojeného na obviněné policisty. Je to J. S. A na Inspekci ministra vnitra působil další Flynt. To ale bylo krycí jméno agenta bývalé Státní bezpečnosti," řekl Právu advokát, který nechtěl být jmenován. "Taky mám rodinu a mám své děti rád," vysvětlil.

Také podle Mračka a Volavky je vyšetřování vedeno zvláštně. Podle nich je snižována role policistů jako organizátorů a informátorů Berdychova gangu. "Nechtějí asi, aby nám vznikl nárok na odškodné," poznamenal Mráček. Tento nárok by však měli mít.

Oloupení mají šanci na odškodné

"Bude nutné v této věci vyčkat na pravomocný soudní rozsudek, kde bude dokázáno, že policisté v činné službě zneužili svoji pravomoc. To založí možnost podat na ministerstvo spravedlnosti dokumentačně doloženou žádost o odškodnění. Ministerstvo spravedlnosti pak žádost a její zdokumentování posoudí a rozhodne o výši odškodného. Základem nároku je pravomocný rozsudek, důkazy, že došlo ke špatnému úřednímu postupu (zde zneužití pravomoci odsouzenými policisty, pozn.red) . Musí být prokázáno, jak se policisté na loupežných akcích účastnili," vysvětlil Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Některé z obětí gangu budou zřejmě škodu obtížně dokazovat. Poškození totiž ze strachu přepadení ohlašovali s několikaměsíčním zpožděním. Jako podnikatel z Prahy 10, který nechtěl být jmenován.

"Dne 15. července 1998 mě ráno unesli, když jsem odcházel z mateřské školy. Narazili mi kapuci na hlavu a někam odvezli. Tam mě mlátili. Podepsal jsem jim plnou moc ke kontu manželky. Neuspěli, protože podpisové právo měla jen manželka. Udivilo mě, že v tu dobu v pobočce nefungovaly bezpečnostní kamery a bankovní úředník jim podezřelý dokument vrátil. Kdyby to neudělal a zavolal policii, tak mnoho lidí nemuselo být oloupeno," řekl. Uvedl, že mu již bylo policisty vytýkáno, že nic neoznámil policii druhý den po únosu.

"Druhý den 16. července mě na Pankrác před pobočku únosci přivezli s tím, že mají jako rukojmí mou manželku a obě dcery. Jedna měla tehdy rok a druhá čtyři roky. Řekli mi, že pokud do deseti minut nepřinesu z banky 13 miliónů korun, pak je okamžitě zabijí a zabijí i mě. Tak jsem poslechl. Dva měsíce jsme se bál vše oznámit policii," dodal oloupený podnikatel.

Reklama

Související články

Berdych měl být před dvěma lety zavražděn

Výkonný šéf gangsterů v policejních uniformách David Berdych měl být před dvěma lety zlikvidován. Údajně proto, že mnoho věděl o policistech-gangsterech. Obavy...

Výběr článků

Načítám