Hlavní obsah

Za střelbu na žárlivou ženu dostal 8 let

Právo, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Potetovaný recidivista Václav Gerevič se v úterý u soudu dočkal zmírnění trestu. Za vystřílení skoro celého zásobníku do žárlivé družky byl nejdřív v Plzni odsouzen ke třinácti letům vězení. V úterý mu však Vrchní soud v Praze pět let ubral.

Článek

Vše se stalo loni v srpnu v Plzni. Padesátiletý Gerevič pil už od rána a navečer si domů přivedl kamarádku. Čtyřiapadesátiletá družka mu kvůli tomu ztropila žárlivou scénu. Opilec vyndal pistoli a začal po ní střílet. Z osmi nábojů v zásobníku zasáhlo ženu pět kulek. Nebýt včasné lékařské pomoci, vykrvácela by.

Gerevičův obhájce u soudu konstatoval, že jeho klient chtěl výstřely jen ukončit hádku a družka se mu před hlaveň připletla sama.

Poškozená seděla v první lavici. Byla očividně nervózní, jak celý proces dopadne. "Nikdy mě za ty dva roky nezbil. Když jsem byla agresivní, raději odešel. Toho dne jsem mu udělala scén více," hájila ho kupodivu a dodala, že opravdu nestřílel po ní. "Lituji toho, co se stalo," podotkl Gerevič.

Nepoučitelný recidivista

Návrh obhajoby, aby byla událost posuzována jako nedbalostní trestní čin, což by mohlo vést až ke Gerevičovu propuštění na svobodu, byl však zamítnut. "Těžko si lze představit jako nedbalost vystřelení osmi ran na poškozenou," řekl k tomu předseda senátu Martin Zelenka a zmínil se o pestrém trestním rejstříku obžalovaného.

Ten byl totiž už několikrát za mřížemi. Naposledy opustil vězení v roce 2002 poté, co si odseděl čtyři roky za loupežné přepadení. Přesto soud rozhodl o zmírnění trestu na osmileté vězení se zvýšenou ostrahou. Ve zdůvodnění Zelenka mimo jiné uvedl, že všechny rány šly do oblasti pasu, kde nejsou životně důležité orgány. Navíc pistole střílela náboje ráže 6 milimetrů, které by těžko způsobily smrtelné zranění a střelec o tom věděl. Také zařídil sanitku a počkal na policii, které se ke všemu přiznal.

Reklama

Související témata:

Související články

Po ženě střílel z revolveru, dostal 13 let

Za pokus zavraždit družku odsoudil v úterý plzeňský krajský soud Plzeňana Václava Gereviče (50) jako zvlášť nebezpečného recidivistu na 13 let do vězení....

Výběr článků

Načítám