Hlavní obsah

Policista utekl od havárie se zraněnými

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Automobilem smetl tři kontejnery, poškodil stejný počet stojících vozů, nechal zraněné spolujezdce bez pomoci, prchnul a přihlásil se až za dva dny. Z této prosincové divoké jízdy - navíc zřejmě ovlivněné alkoholem - se nyní už bývalý novojičínský policista Petr Michálek (25 let) zpovídá Okresnímu soudu v Novém Jičíně.

Článek

Michálek měl 12. prosince 2004 po noční službě a s kamarádkami se domluvil, že se sejdou v šest ráno v baru. "Seděli jsme tam něco přes čtyři hodiny. Ostatní pili tequilu, já si objednal pivo, ale nakonec se nenapil, neměl jsem chuť. Panákem tequily jsem si jen vypláchl ústa," tvrdil v pondělí Michálek.

Po desáté hodině kamarádky naložil do auta družky, přisedli další dva známí a vyjeli směrem na sídliště v místní části Loučka. Kritický okamžik nastal při přejíždění retardéru na Jičínské ulici. "Retardér auto rozhodil, narazilo do kontejnerů a odhodil je na zaparkovaná auta," popsal obžalovaný. Když si uvědomil, co se stalo, utekl.

"Měl jsem strach o práci, z ostatních nikdo neříkal, že by byl zraněný, i když jsem se ptal. Poté jsem zavolal družce, aby přijela a vzala nehodu na sebe," přiznal a povzdychl si: "Nakonec to bylo ještě horší než kdybych zůstal. Je mi to líto, veškerou škodu uhradím".

Policejní uniformu neuhájil

Okresní policejní ředitel obžalovaného dva dny po nehodě propustil a Michálek stále pobírá podporu v nezaměstnanosti. Kamarádky (21 a 25 let) přiznaly dvanáct a osm vypitých tequil, ale na Michálkovo popíjení si nemohly vzpomenout.

"Jízda byla normální a po nehodě nevíme, kde byl," shodovaly se dívky, jenž se poté léčily například ze zlomeného předloktí, řezných ran v obličeji nebo blokády krční páteře. Konkrétnější byli mladíci, které vystrašila už předchozí jízda. "U Kauflandu kličkoval po silnici, marně jsme žádali, aby zastavil. Po nehodě prosil, jestli bychom to někdo nevzali na sebe, protože je policistou."

Soudkyně nakonec líčení odročila. Přizve svědka, který byl první na místě nehody, a soudní znalec musí posoudit zranění jedné z dívek. Pokud by stanovil, že byla vážná, hrozil by Michálkovi za ublížení na zdraví a neposkytnutí pomoci mnohem přísnější trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám