Hlavní obsah

Policie honí tuneláře, který už měl být měsíc ve vězení

– PRAHA

Policie dostala od soudu příkaz, aby našla a dopravila do vězení bývalého ředitele vytunelované družstevní záložny Petra Bubeníčka. Trest měl nastoupit už před měsícem. Jeho kumpán Říha utekl už dříve.

Článek

Už na začátku roku 2004 rozdal pražský vrchní soud aktérům tunelářské aféry kolem pražské družstevní záložny přísné tresty. Zakladatel kampeličky Martin Říha, který po propuštění z vazby beze stopy zmizel, si má odsedět 11 let ve vězení a generální ředitel Petr Bubeníček pak o dva roky méně.

Bubeníček měl ale do konce dubna kvůli zdravotním problémům odložen výkon trestu. Po vypršení této lhůty ho pražský městský soud vyzval k nástupu do vězení. Bubeníček zareagoval tím, že požádal o další odklad ze zdravotních důvodů. Soud Bubeníčkovi nevyhověl a napsal mu, aby dokumentaci civilních lékařů předložil k posouzení věznici. To samozřejmě neudělal a zmizel.

Policisté v uplynulých dnech několikrát Bubeníčka bezúspěšně hledali doma. Manželka jim řekla, že na něj nemá spojení a neví, kde je.

Oba tuneláři připravili téměř tři tisícovky členů záložny o 276 miliónů korun. Poškozené občany přitom nalákali klamavou reklamou, v níž se objevila jména známých umělců. Jejich vklady, které se měly navýšit o vysoké úroky, však Říha s Bubeníčkem převedli na jiné s nimi spjaté firmy.

Říha zmizel už dávno

Projednávání kauzy bylo provázeno výstupy Bubeníčka i samotného Říhy, kteří radikálně protestovali proti stíhání. Například Říha ve vazební věznici držel hladovku a zhubl z 83 na 38 kilogramů. Soud mu také udělil několik desetitisícových pokut za urážení senátu. Bubeníček se zase na toaletě policejní služebny pořezal na rukou a zapálil.

Říha pak zmizel jen několik dní po propuštění z vyšetřovací vazby, kde strávil maximální dobu povolenou zákony. Jeho rodiče jsou přesvědčeni, že syna někdo unesl, policie si však myslí, že utekl do zahraničí. Spolu s ním se ve stejný den slehla zem i po bývalých partnerech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám