Hlavní obsah

Tři nezletilí obviněni z bezcitné vraždy důchodce

TRUTNOV

Policie obvinila z loňské vraždy důchodce v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku tři mladíky ve věku 16 a 17 let. Ze spolupachatelství kriminalisté navíc podezřívají i čtrnáctiletého bratra jednoho z obviněných. Ve čtvrtek o tom informovala Česká televize (ČT).

Článek

Podle policie skupinka mladistvých napadla důchodce v jeho domě v říjnu 2004. Muž útok nepřežil. "Motivem jednání těchto pachatelů bylo získat finanční prostředky," řekla ČT hradecká krajská státní zástupkyně Renáta Vesecká s tím, že vražda byla spáchána zvlášť surovým způsobem.

Pachatelé muže, který se zoufale bránil, zbili a spoutali. Jeho dům si mladíci zřejmě předem vytypovali. Mrtvého muže policie objevila ve sklepě až v listopadu. Přivolala je starostka. Všimla si, že důchodce, který žil samotářským způsobem, nevychází a nevybírá poštu, řekla televizi.

Mladistvé pachatele může soud poslat až na pět let do vězení, výjimečně může uložit až desetiletý trest, připomněla ČT.

Mladiství, tedy lidé ve věku od 15 do 18 let, loni spáchali 12 vražd. Podle statistik děti a mladiství spáchali loni méně trestných činů než v roce 2003, snížil se také počet krádeží a násilných skutků, kterých se dopustili. Naopak se podíleli na větším počtu vražd.

Reklama

Výběr článků

Načítám